Mladí divadelníci prinesú drámu z irackej väznice i ázijskú operu

Príbeh dcéry prostitútky, zločincov i obetí, nezmyselnosti vojny, týrania väzňov, ale aj exotickú rozprávku prinesie na divadelné dosky festival Istropolitana Projekt.

14.06.2010 14:17
Rozprávkovú operu o chamtivom tyranovi Bielom... Foto:
Rozprávkovú operu o chamtivom tyranovi Bielom drakovi a udatnom mladom bojovníkovi zahrá na festivale divadelný súbor zo Singapuru.
debata

Ešte skôr ako sa divadelná sezóna poberie na letnú dovolenku, sa od 18. do 23. júna roztočí kolotoč šiestich dní nabitých divadelným umením. Slovenským divákom predstavia svoje drámy i komédie nielen domáci umelci, ale aj mladí divadelníci zo Singapuru, Indonézie, Iránu, Izraela, Ruska, Francúzska či USA. „Vysoká škola múzických umení v Bratislave už po osemnástykrát prinesie tie najlepšie chuťovky z toho, čo ponúkla mladá svetová a európska divadelná scéna,“ hlásajú organizátori.

Skutočný príbeh o fyzickom a sexuálnom zneužití väzňov v irackej väznici Abu Ghraib, ktorý sa do pozornosti dostal vďaka fotografiám roku 2004, na dosky prenesú umelci z Talianska v inscenácii Zlí ľudia v Guantánamo. „Naša hra sa zrodila z hrozných obrazov, ktoré obehli svet. Dráma zobrazuje skutočný príbeh troch mladých pakistanských väzňov z Tiptonu vo Veľkej Británii, ktorí odišli do Pakistanu osláviť svadbu jedného z nich. Zajala ich americká armáda, odsúdili ich za terorizmus a boli vzatí do väzby. Zostali tam dlhé dva roky, kým sa nakoniec dokázala ich nevina,“ povedal režisér Fabio Omodei s tým, že jeho cieľom je pohnúť svedomím ľudí.

S morálkou sa pohráva aj ruská dráma Natašin sen, ktorú uvedú divadelníci z USA. Rozpovedá príbeh dcéry prostitútky, ktorá sa narodila nesprávnej osobe, zaľúbila do nesprávneho chlapca a spriatelila s nesprávnymi deťmi. Predostrie otázku: Ak v boji o lásku človek spácha hrozný čin, je zločincom alebo obeťou?

Odpoveď na večnú otázku – prečo by vojny nemali existovať – bude hľadať inscenácia z Iránu Posledná večera. Ruská hra Fando a Lis zase nastolí ďalšiu večnú otázku – čo je láska. Vyrozpráva príbeh muža, ktorý príliš neskoro pochopil, že najdôležitejšia vec v jeho živote je milujúca žena a nie prázdny utopický sen.

Nezvyčajnou bude pre slovenské obecenstvo rozprávková opera Na Zha Wrecks Havoc pri Juhočínskom mori o chamtivom tyranovi Bielom drakovi a udatnom mladom bojovníkovi, ktorá zavíta zo Singapuru. A diváci sa môžu tešiť nielen na exotický príbeh o sile dobra, ale aj na typické kostýmy a kulisy, ktoré ich prenesú do očarujúcej ázijskej rozprávkovej krajiny.
Študenti VŠMU predvedú na festivale inscenáciu Živá mŕtvola. A budú sa v nej aj pýtať, či človek súcití len preto, že je jednoduchšie ľutovať sa.

Festival uvedie spolu 18 divadelných predstavení zo 17 zahraničných divadelných škôl. A na všetky sa kritickým okom bude pozerať sedemčlenná medzinárodná porota, ktorá na záver udelí cenu za najlepšiu inscenáciu, najlepší herecký výkon a najzaujímavejší divadelný počin.

debata chyba