Kríza núti žiadať viac o granty

Európske granty slúžia umelcom i publiku. Pomáhajú vykročiť z domáceho prostredia a získať prehľad i rozhľad o umení v zahraničí, hovorí Natália Cehláriková, šéfka Kultúrneho kontaktného bodu, národnej kancelárie grantového programu Kultúra.

13.05.2010 12:00
Natália Cehláriková
Natália Cehláriková
debata

Prečo sa slovenské umelecké inštitúcie nepokúšajú o európske granty viac?
Každý rok pribúda prihlásených. Na Slovensku však vládne istá apatia kultúrnych organizácií k žiadaniu finančných prostriedkov. Súvisí to s celospoločenskou klímou a s kultúrnym povedomím. V susedných krajinách je oveľa viac podporených projektov. A možno majú inštitúcie aj skreslené informácie, že získať grant je veľmi zložité. Snažíme sa ich presvedčiť, že to tak nie je. A že je tu možnosť získať peniaze.

Nie sme na chvoste v počte žiadateľov o granty aj preto, že slovenské umelecké inštitúcie pôsobia prevažne na domácej pôde a nejdú do medzinárodných projektov?
U nás je kultúrne povedomie oveľa nižšie ako napríklad v Česku či v Maďarsku. A to vyplýva z celkovej politiky štátu. Na Slovensku je kultúra odsúvaná na okraj. A potom majú istý rezignovaný prístup aj kultúrne inštitúcie.

Čo to môže zmeniť?
Paradoxne priniesla zmenu kríza. Aj verejným inštitúciám sa pre ekonomickú krízu rapídne škrtali rozpočty a dostali sa na finančnú úroveň spred piatich či siedmich rokov. Zrazu vznikol záujem o európske peniaze. Kríza ich núti, aby žiadali o granty. Črtá sa, že tento rok bude najviac podaných projektov.

Aké projekty majú šancu uspieť?
Škála je rozmanitá. Tento rok má Slovensko medzi podporenými projektmi výstavy, koncerty, divadelné či tanečné predstavenia. Peniaze sa dajú získať aj na výskum či na rekonštrukciu v rámci kultúrneho dedičstva. Program Kultúra je určený na financovanie akýchkoľvek projektov v oblasti umenia. Musia mať medzinárodný rozmer.

Je cieľom tohto grantového projektu predstaviť národnú kultúru v inej krajine alebo prispieť k vytvoreniu jednotnej európskej kultúry?
O jednotnú európsku kultúru sa nik nesnaží. Granty sú určené pre spolupráce, vďaka ktorým prebieha výmena najlepších skúseností a profesionálny posun. Projekty však nemôžu mať len regionálny charakter. Ide aj o spoznanie iných kultúr v iných krajinách.

Čo prinášajú európske spolupráce umelcom?
Keď niekto pôsobí len na domácom piesočku, nemá taký rozhľad ani prehľad, ako keď sa zapojí do medzinárodnej spolupráce. Inštitúcie aj umelcov to posúva profesionálne ďalej. Úspešní uchádzači veľmi pozitívne hodnotia spoluprácu so zahraničím.

A aký je prínos grantov pre verejnosť?
Keď sa na Slovensko pritiahnu kvalitní zahraniční umelci, diváci môžu spoznať trendy umenia spoza našich hraníc. Veľa projektov sa tvorí práve s ohľadom na čo najširšie publikum.

debata chyba