Týždeň nových menšín: Exotické umenie aj vážne diskusie

Naučiť sa tolerovať inakosť, zbaviť sa predsudkov, nerozdeľovať ľudí podľa farby pokožky či náboženstva na dobrých a zlých, či spoznať pestrosť kultúr rôznych národov žijúcich na Slovensku. Aj to sú ciele multikultúrneho festivalu Týždeň nových menšín. Do nedele ponúkne koncerty, filmy, besedy či posedenie pri čaji. Väčšina programu sa bude odohrávať v bratislavskom divadle Meteorit.

19.05.2010 07:00
Pán Gilanyi a jeho nevidiaca manželka patria... Foto:
Týždeň nových menšín ponúkne aj dokument Jara Vojteka Hranica.
debata

„Aj prostredníctvom umenia a budovania komunity priaznivcov festivalu vzdelávame a meníme postoje ľudí. Možno sa spýtať, čo taký hudobný koncert dosiahne, ale treba ho vnímať v kontexte ducha festivalu, ktorý vytvárajú práve stretnutia rôznych komunít na jednom mieste,“ povedal Laco Oravec, riaditeľ Nadácie Milana Šimečku, ktorá festival organizuje.

Termín „nové menšiny“ podľa neho vystihuje pestrosť tejto nezadefinovateľnej skupiny. Má vyjadrovať, že na Slovensku popri Slovákoch a starých známych menšinách žijú aj nové skupiny – či už cudzincov, utečencov alebo migrantov. „Sú to najmä etnické, rasové či náboženské komunity, napríklad Afganci, Vietnamci, Číňania, moslimovia, ale aj cudzinci z Európskej únie – pribúda u nás Holanďanov, Grékov, Francúzov. Sú to teda akékoľvek nové kultúry, ktoré sa na Slovensku objavujú,“ vysvetlil Oravec. A málo známe či dokonca neviditeľné komunity možno spoznať vďaka podujatiam festivalu.

V stredu program láka na koncert výnimočnej kapely All Stars Refjúdží Band, ktorú tvoria hudobníci z Kurdistanu, Arménska aj Číny a Česka. Ponúkajú tak exotický hudobný guláš. A ešte predtým sa bude diskutovať. Na kontroverznú tému: Burky, kríže, jarmulky, ktorá pravidelné zdvíha vlnu napätia v zahraničí. Na Slovensku je však stále ticho aj o tom, či by si tu mali moslimovia stavať mešity a či patria katolícke kríže do škôl.

Vo štvrtok ponúka festival pásmo troch dokumentárnych filmov, ktoré riešia témy migrácie aj hľadania identity. Slovenský film Hranica režiséra Jara Vojteka získal už ocenenia na mnohých zahraničných festivaloch. Zobrazuje osudy ľudí, ktorí kedysi žili spolu v jednej dedine. Lenže rodinné a priateľské vzťahy nadobro rozťala ukrajinsko-slovenská hranica. A tú začali ostro strážiť po tom, čo sa Slovensko stalo súčasťou Európskej únie, a Ukrajina nie. Ľudia sa zrazu ocitli na dvoch rozdielnych póloch.

Americká snímka Cesta za domovom, ktorá bola nominovaná na Oscara, zase zobrazuje príbeh detí putujúcich cez Mexiko za šťastím v Amerike. Český dokument Ztracená dovolená je detektívkou o identite v dnešnom globalizovanom svete. Cestovateľ nájde kufrík so stovkami fotografií ázijských turistov. Vydá sa nájsť, komu patria tváre z fotiek.

Piatkovému programu dominuje koncert nevšednej skupiny Istinzaf. Hip-hopová trojica Palestínčanov zavíta s arabským undergoundom. Worshop s názvom Kam sa utiekajú utečenci? zase predstaví animovaný film Slovenčina pre žiadateľov o azyl a utečenci sa podelia o svoje životné skúsenosti.

„Festival dáva priestor, aby sa na ňom mohli prezentovať komunity, ukazovať svoju kultúru. Nechceme však robiť len pestrý a exotický multikultúrny festival, ale aj nastoľovať otázky, o ktorých sa nediskutuje a malo by sa už začať. Chceme zvyšovať povedomie verejnosti o menšinách. A neskôr aj artikulovať požiadavky na budúce smerovanie Slovenska a jeho hodnotovej orientácie,“ povedal Oravec.

A hoci mnohí odborníci či politici v západnej Európe sa teraz neboja hovoriť o zlyhaní multikulturalizmu, festival prispieva podľa jeho organizátorov aj k tomu, aby väčšina a menšiny našli cestu dobrých riešení na spoločné spolužitie.

debata chyba