Zázračný oriešok láka na rozprávkové dni

Princezná so zlatou hviezdou na čele, Štyria škriatkovia a víla, Guľko Bombuľko aj Ružová Anička – to je len niekoľko titulov z ponuky festivalu rozhlasových rozprávok. Zázračný oriešok rozlúskne svoje poklady od utorka do piatka v Piešťanoch. Privíta malých, aby sa vnorili do zázračnej ríše, a veľkých, aby zaspomínali na detské časy.

25.05.2010 14:48
Zázračný oriešok
debata

„Rozprávky vyberáme tak, aby bola vzorka čo najpestrejšia. V programe sú teda rozprávky, ktoré reprezentujú rôzne žánre, témy či kultúry – od klasických príbehov až po moderné rozprávky a aj tie úplne najnovšie, ktoré budú mať na festivale premiéru,“ povedala dramaturgička Slovenského rozhlasu Beáta Panáková.

O titul víťazných diel bude súťažiť šesť rozprávkových hier a šesť rozhlasových večerníčkov. A rozprávky bude okrem odbornej poroty hodnotiť aj detská.

„Herci, aj tí najvyťaženejší, radi nahrávajú rozprávky pre rozhlas,“ povedal šéf festivalu Silvester Lavrík. Rozprávkové postavy tak budú hovoriť hlasmi Zuzany Kronerovej, ktorá získa na festivale cenu Slovenského rozhlasu, či Petra Sklára, Táne Pauhofovej aj Tomáša Maštalíra.

„Rozprávka sa na festivale predstaví v rôznych podobách – knižnej, dramatickej, rozhlasovej či výtvarnej,“ zdôraznila riaditeľka piešťanskej Mestskej knižnice Margita Galová.

Návštevníci sa budú môcť zoznámiť a besedovať s autormi rozprávok či navštíviť výstavu ilustrácií Martiny Matlovičovej, ktorá na Bienále ilustrácií Bratislava minulý rok získala hlavnú cenu Zlaté jablko za ilustrácie ku knižke Tracyho tiger a prevzala si aj Cenu ministra kultúry.

„Klasické rozprávky s klasickým etickým posolstvom si stále uchovávajú svojich poslucháčov. A povinnosťou verejnoprávneho média je vzdorovať komercii a ponúknuť deťom alternatívu k dnes populárnym počítačovým hrám. Keby túto možnosť stratili, boli by ochudobnené,“ myslí si programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj.

Tento rok vyrobí rozhlas na základe zmluvy so štátom vyše 200 rozprávok, minulý rok ich bolo o polovicu menej.

debata chyba