Odvolali hlavu Bienále. Ilustrátori protestujú

Bienále ilustrácií Bratislava sa ocitlo v chaose. Jediné podujatie svojho druhu na svete, ktoré od roku 1967 každý nepárny rok predstavuje to najlepšie, čo ilustrátori z najrôznejších krajín vytvoria pre detského čitateľa, teraz prišlo o najdôležitejšiu osobu. Šéfka sekretariátu Bienále ilustrácií, a teda hlava medzinárodnej prehliadky Barbara Brathová bola k 1. aprílu odvolaná. Riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň, pod ktorého Bienále spadá, dôvody jej odvolania prezradiť nechcel. Slovenskí ilustrátori jeho krok kritizujú.

14.04.2010 07:00
Skriňu v predsieni dotvorila Martina... Foto:
Ilustrátorka Martina Matlovičová prvá otvorene pomenovala problémy s odvolaním Barbary Brathovej.
debata

Brathová organizovala prestížne Bienále ilustrácií od roku 1995. A navyše sa podpísala pod 150 výstav slovenských ilustrácií v desiatkach krajín sveta – od Francúzska, Talianska až po Japonsko, Kanadu či Južnú Kóreu. Mala kľúčový význam v spájaní slovenských ilustrátorov so svetom, jej odvolanie teraz výrazne sťaží prezentáciu domácich výtvarníkov kníh v zahraničí.

„Dôvody odvolania som oznámil pani Brathovej a nebudem ich riešiť cez médiá,“ povedal Tvrdoň. Brathová Pravde povedala, že dôvody sa od neho nedozvedela. Výpoveď si našla hneď po príchode z medzinárodného veľtrhu v Bologni, kde ňou pripravená výstava zožala úspech.

„Nevyhodili sme ju, je to zle interpretované, ona bola akurát odvolaná z funkcie vedúcej sekretariátu BIB, ponúkli sme jej miesto na sekretariáte, že ho ona odmietla, za to ja nemôžem,“ komentoval situáciu Tvrdoň. Riaditeľom Bibiany je od roku 2007, vyhral výberové konanie, ktoré vypísalo ministerstvo kultúry.

Proti odvolaniu Brathovej minulý týždeň verejne vystúpili ilustrátori Miloš Kopták a Martina Matlovičová. Na slávnostnom odovzdávaní ocenení súťaže najkrajšie knihy Slovenska, ktorú organizuje Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana, kritizovali krok jeho riaditeľa Tvrdoňa. Podľa Koptáka ide o čistku, Tvrdoňovi vraj na ilustrátoroch nezáleží.

„Odvolanie Brathovej bol jednoznačne chybný krok. Je to najvýznamnejšia kurátorka ilustrácií,“ povedal Pravde šéf Asociácie ilustrátorov Kopták. „Bola jediný človek, s ktorým v rámci Bibiany mohli ilustrátori komunikovať. Bola absolútne na svojom mieste, hovoria za ňu jej aktivity a dosiahnuté výsledky. Má medzinárodný kredit,“ vysvetlil Kopták.

„Bol odvolaný človek, za ktorým stojí rozmer kvalitnej práce a odbornosti nielen u nás, ale aj mimo našej krajiny. Zarážajúce na tom je, že ju odvolal človek s arogantným vystupovaním, ktorý momentálne zastáva pozíciu riaditeľa Bibiany. Človek, ktorý s knižným umením a kultúrou nemá vôbec nič spoločné. Takže kontrasty skoro ako v rozprávke, akurát so zlým koncom,“ povedala Matlovičová pri preberaní ceny za najkrajšiu knihu Slovenska. Na konte má aj Cenu ministra kultúry a Zlaté jablko z minuloročného Bienále ilustrácií Bratislava za vynikajúce ilustrácie ku knihe Tracyho Tiger. Podľa nej je odvolanie Brathovej facka pre celú ilustrátorskú obec.

Kopták tvrdí, že na scéne – nielen – slovenských ilustrátorov nastal chaos. Podľa neho sú krajiny, ktoré Brathovej odvolanie kritizujú, niektoré dokonca zvažujú, že sa na Bienále nezúčastnia. „Napríklad Holandsko už vydalo protest, Francúzsko zvažuje odstúpenie od Bienále ilustrácií Bratislava, Japonsko je zmätené,“ zdôraznil. Ohlasy zo zahraničia sa k Tvrdoňovi zatiaľ ešte nedostali, posledné dni bol mimo Slovenska. Ale vraj vie, „odkiaľ vietor fúka“, povedal v telefonickom rozhovore pre Pravdu.

Kopták pripúšťa, že kvalita Bienále ilustrácií môže stratou Brathovej stratiť aj na kvalite. „Zmätok, ktorý po jej odvolaní nastal, môže výrazne uškodiť prehliadke,“ komentoval. A slovenskí ilustrátori môžu podľa neho stratiť dôveru vo vedenie BIB. Kopták zvažuje petíciu alebo otvorený list Tvrdoňovi, významný ilustrátor Dušan Kállay už zaslal kritický list do Bibiany.

Od 1. mája prevezme Brathovej funkciu jej menej známa kolegyňa Viera Radziwill-Anoškinová. Pôsobila ako riaditeľka galérie Artotéka, ktorá sa venovala prezentácii slovenského výtvarného umenia s dôrazom na grafiku a knižnú ilustráciu.

Zakladateľ Bienále Roll: Brathovej odvolanie je správne

V ilustrátorských kruhoch sa hovorí o osobných rozporoch a záujmoch vnútri Bibiany. Nitky v odvolaní Barbary Brathovej vraj vedú k zakladateľovi BIB Dušanovi Rollovi, ktorý chce mať nad prehliadkou ešte stále vplyv a používa na to riaditeľa Bibiany Petra Tvrdoňa.

„Za pánom Tvrdoňom stoja Rollove rozhodnutia a je za tým konflikt Rolla a Brathovej,“ povedala Pravde spisovateľka Ľubica Kepštová. Roll, ktorý bienále založil v 60. rokoch, Pravde povedal, že odvolanie Brathovej bolo dobré rozhodnutie. „Nebol to človek na správnom mieste,“ zdôraznil. Odmietol však, že by s týmto krokom mal niečo spoločné. „Ona sa dostala do konfliktu so mnou, nie ja s ňou. Nikde som nevystúpil až tak, aby som stál za jej odstúpením. A mohol som aj predtým, to sa ťahá už päť rokov,“ vysvetlil 81-ročný zakladateľ.

„Od svojho vzniku má Bienále svoj štatút, ktorý sa v princípoch nemenil. Dve funkcie menuje minister kultúry – generálnu komisárku BIB, ktorou je Zuzana Jarošová, a predsedu medzinárodného komitétu, ktorým som ja. A pani Brathovej sa jej funkcia málila, tak začala proti nám intrigovať,“ povedal Roll, podľa ktorého bude prehliadka fungovať perfektne aj bez nej.

Anketa

Čo si myslíte o odvolaní Barbary Brathovej z funkcie?

Dušan Kállay, ilustrátor
Jednoznačne si myslím, že to odvolanie je nesprávne. Po prvé, je to kunsthistorička, ktorá sa programovo venuje ilustrácii už dlhé roky. Po druhé, má dlhoročné skúsenosti s BIB a publikačnou činnosťou. Má za sebou veľa článkov o ilustrácii nielen doma, ale aj vo svete. Zostavila množstvo katalógov a textov. Jej odvolanie je pre Bibianu veľkým hazardom. Bienále ilustrácií Bratislava tým určite utrpí na odbornom kredite.

Juraj Balogh, ilustrátor
Jednoznačne sa staviam na stranu Barbary Brathovej. Nám ilustrátorom sa s ňou rokovalo naozaj oveľa lepšie ako s kýmkoľvek predtým. Pani Brathová mala na Bienále ilustácií leví podiel. Sám dosť dobre nerozumiem tomu, prečo bola odvolaná. Zdá sa mi, že je tam najakčnejší človek. Len čo odtiaľ odíde, tak sa pružnosť Bienále brutálnym spôsobom oslabí.

Ľubica Kepštová, spisovateľka, zástupkyňa šéfredaktora detského časopisu Slniečko
Barbara Brathová urobila obrovský balík práce na výstave prezentujúcej slovenské detské knihy na medzinárodnom veľtrhu v Bologni. A keď chce niekto niekoho odvolať, tak ho má odvolať pred akciou. A nie tak, že namiesto poďakovania či odmeny za úspech, dostane výpoveď. Je to nekultúrne a absurdné. Proti jej odvolaniu budú iste protestovať nielen slovenskí ilustrátori. Jej odvolanie sa prejaví v tom, ako budú vstupovať do BIB európski umelci. Pretože Barbara Brathová spolupracovala s ilustrátormi aj v medzinárodnom formáte.

Peter Uchnár, ilustrátor
Licencia BIB závisí aj od osobných kontaktov, ktoré Barbara Brathová má. Nie je také ľahké ju nahradiť. Bienále ilustrácií Bratislava podmienky svojho vzniku prekonalo. Bratislava už nie je žiadnou bránou medzi Západom a Východom. Teraz sa viac ľudí zo zahraničia pozerá na BIB tak, že je to nejaký prežitok, ktorý už nemá výrazný dôvod na svoju existenciu. A priestory, kde sa BIB koná, sú predsa len staré, ktoré už technicky nevyhovujú. Ak sa v dobe, keď Bienále rieši problémy, ešte robia aj čistky vo vedení – je to veľmi zlý krok a načasovanie.

Ján Uličiansky, spisovateľ
Nijako ma to neprekvapilo. Barbara Brathová sa dlhé roky špecializovala na posudzovanie originálov ilustrácií detských kníh a získala si v tejto oblasti medzinárodný kredit. Sama je originálna, nekonformná a odborne zdatná. To sa jej nedá odpustiť.
(ZS)

debata chyba