Paco de Lucía vlákal do radosti i nostalgie

"Je to zmes poézie, hudby a rytmu. Vyjadruje najhlbšie pocity človeka, radosť i nenávisť, nádej, žiarlivosť i strach," opísal flamenco španielsky gitarový virtuóz Paco de Lucía. Počas stredajšieho koncertu v Bratislave potvrdil, že čo hovorí, je pravda.

15.04.2010 17:33
Paco de Lucía na koncerte v Bratislave. Foto:
Paco de Lucía na koncerte v Bratislave.
debata

Dal zabudnúť na burácajúci dážď vonku opojným pocitom leta, temperamentnou hudbou vlákal do šťastia, ale i nostalgických spomienok na minulosť. S gitarou prešiel azda všetkými škálami ľudských pocitov.

Raz ňou preniesol publikum na slnkom zaliatu pláž, na ktorej možno bezstarostne šantiť v piesku a popíjať ľahké španielske víno. Pripomenul letnú pohodovú dovolenku. Potom odel svoju hudbu do smútku, akoby pohľadom z okna spomínal na odchádzajúcu osudovú ženu a vykričal sa z bolesti. A inokedy bojoval ako toreador v aréne o svoju česť, o svoju pravdu.

Flamenco je zmesou rôznych kultúr – rómskej, židovskej, islamskej a latinskoamerickej. Okrem španielskych rytmov Paco de Lucía ponúkol aj omamné orientálne či tradičné klezmerové prvky a gitarou nazrel aj do Kuby plnej cigár a rumu.

A neopomenul ani 80. roky, keď hrával s legendami džezu Johnom McLaughlinom a Al Di Meolom. Nechýbali džezové melódie ani improvizácia.

Jeden z najuznávanejších gitaristov sveta hral hutne, za piatich gitaristov. A hral naplno s celou kapelou. Tlieskanie rúk, dupanie nôh, gitarové tóny, zvuky perkusie či ústnej harmoniky a ostré výkriky spevu vytvorili jeden živý organizmus. Jeden zvuk, jeden tlkot srdca, jedno telo, jednu dušu. A všetko fungovalo akosi prirodzene, nestrojene, nenásilne.

Exceloval bubeník, ktorý hral na cajón – perkusie, čo pripomínajú drevenú debničku, na ktorej hráč sedí. A tanečník predviedol výkon majstra s presným rytmom, pohybmi tela a precítenosťou. Speváci dosiahli duende – vo flamencovom jazyku – najvyššiu extázu, citové prežitie pri speve na hranici ľudských možností.

debata chyba