BJD 2014 - deň tretí: najviac sa páčili speváčky

Tretí deň džezákov na hlavnom pódiu odštartoval koncert slovenskej formácie As Guests Quartet s poľskou vokalistkou Ankou Koziel. Ďalšia slovenská formácia spĺňajúca minimálne európske parametre.

26.10.2014 16:22
Bellita Foto: ,
Speváčka a pianistka Bellita (Lillia Expósito) počas vystúpenia kubánskej skupiny Jazztumbatá.
debata

Krásnu komornú šou predviedol rakúsky talent, mladá pianista, flautistka a speváčka Lia Pale. Slávny džezmen Mathias Rüegg pre ňu džezovo zaranžoval skladby romantického skladateľa Franza Shuberta (1797–1828). Pale Schubertove texty preložila do angličtiny. Boli to kompaktné, do detailu premyslené pesničky. Pesničky v tom najlepšom zmysle, výborný spev a skupine podriadený výkon každého člena, nikto na seba nestrhával zbytočne pozornosť.

Americký vibrafonista Joe Locke priniesol na A stejdž klasický džez – nové aranžmány standardov či popových hitov s rozsiahlymi improvizačnými plochami a technicky dokonalým spevákom Kennym Washingtonom. Možno by sa dalo povedať, že niekedy menej býva viac, ale džezový puristi museli byť viac ako spokojní.

John Scofield prišiel do Bratislavy s bubeníkom Billom Stewartom a basgitaristom Steveom Swallowom. Očakával sa teda klasický (podľa niektorých urputný) džez, ale páni muzikanti predviedli veľmi svieži výkon, plný inteligencie a nadhľadu. Scofield krásne ukladal pomalé tóny aj rýchle sóla a spoluhráči za ním v ničom nezaostávali. Dokázali, prečo každý z trojice patrí na vojom nástroji medzi päť najlepších hráčov na svete.

Najpríjemnejším prekvapením večera bolo vystúpenie uznávanej kubánskej pianistky a speváčky Bellity. Na pódiu ju sprevádzala skupina Jazztumbatá a špeciálny hosť – jej dcéra Glenda, žijúca na Slovensku, spievala a hrala na flaute. Ťažko povedať, ktorá zo žien je talentovanejšia. V skupine bol aj otec a manžel El Pulpo. Hral na basgitare a perkusiách, často naraz – ľavačkou na base a pravou rukou na kongách, za čo ho Bellita nazvala "Octopus”, teda chobotnica. Skupina predviedla prekrásny energický, originálny a spontánny latino džez. Určite to bol jeden z vrcholov celého festivalu

Na B stejdži v sobotu súťažili dve kvartetá Jana Gavačová Quartet a JV Quartet, obe predviedli presvedčivý a profesionálny výkon bez chýb, ťažko sa bude fanúšikom a porote vyberať, koho posunúť ďalej. Večer na Béčku nesúťažne uzavrel bigbandovýn džez a zoskupenie Michal Motýľ Tentet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #speváčky #John Scofield #Bellita #Jazztumbatá