Simon Sebag Montefiore: Jeruzalem od založenia po súčasnosť

Knihu renomovaného britského historika Simona Sebaga Montefioreho pod názvom Jeruzalem. Dejiny mesta od založenia po súčasnosť na Slovensku slávnostne uviedol izraelský veľvyslanec Alexander Ben-Zvi.

15.11.2014 07:00
debata
Simon Sebag Montefiore:
Jeruzalem od založenia... Foto: Aleph
Simon Sebag Montefiore: Jeruzalem od založenia po súčasnosť Simon Sebag Montefiore: Jeruzalem od založenia po súčasnosť

Autor knihy britský novinár, historik a filantrop Simon Sebag Montefiore sa výraznou mierou zaslúžil o rozvoj Jeruzalema. Jeho populárno-náučné diela sa stali celosvetovými bestsellermi a vyšli 33 jazykoch. Na pútavej analýze dejín mesta Jeruzalem pracoval tri roky.

"Jeruzalem bola moja najťažšia kniha, akú som kedy napísal. Pri jej písaní som doslova tri roky nespal. Mesto Jeruzalem je intelektuálnym historickým bojiskom a zároveň miestom skutočných bojov, obliehaní a nepokojov. Dodnes v takom či onakom zmysle zostáva centrom sveta. Moja kniha má charakter historickej monografie, zároveň však má zaujať aj tých, ktorí len zriedka čítajú historické knihy. Dúfam, že pomôže poučiť obe strany o sebe navzájom. Verím, že sa bude Slovákom páčiť, " dodal autor knihy Simon Sebag Montefiore.

Vydavateľstvo Aleph chce knihou priblížiť čitateľom monumentálne dôležité dejiny mesta, ktoré dodnes rozdeľuje tri svetové náboženstvá a rôzne národnosti na celom svete. Podrobnou syntetickou sondou do minulosti mesta od jeho založenia do súčasnosti možno ľahšie pochopiť zdroje týchto konfliktov.

Podľa slov vydavateľa Richarda Cedzu, „Simon Sebag Montefiore si plne uvedomuje, že podať syntetický a neprotirečivý výklad mesta, ktoré má viac mien ako ktorékoľvek iné mesto na svete, a o ktorého ovládnutie sa usilovali mnohé národy sveta (často v mene svojho Boha), je nad jeho sily ako aj sily kohokoľvek iného. Aj preto volí zaujímavý a originálny prístup, keď časť výkladu dejín mesta podáva cez optiku jeho obyvateľov, pričom hlboko rešpektuje ich rôzne pohľady na dobové udalosti, náboženské presvedčenie a vyhýba sa čierno-bielo formulovaným záverom.“

Kniha prichádza na pulty kníhkupectiev vďaka podpore Izraelskej obchodnej komory na Slovensku, spoločností RADDA a FOX ONE. Dostupná bude vo všetkých predajniach Panta Rhei, ako aj u ďalších knižných predajcov vrátane Martinusu či Gorily.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #jeruzalem #história