Simon Baron-Cohen: Věda zla. Nová teorie lidské krutosti

Autor sa pokúša nájsť odpoveď na otázku, prečo sú niektorí ľudia nepochopitelne krutí k iným ľuďom, prečo sa v určitých situáciách chovajú k iným ľuďom ako k veciam.

30.03.2014 05:00
debata
Simon Baron-Cohen:
Věda zla. Nová teorie lidské... Foto: Emitos
Simon Baron-Cohen Věda zla. Nová teorie lidské krutosti Simon Baron-Cohen: Věda zla. Nová teorie lidské krutosti

So zvyčajnou odpoveďou, že takí ľudia sú proste „zlí“, sa neuspokojil a pátra po hlbších, vedecky podložiteľných príčinách krutého správania. Za hlavnú príčinu krutosti považuje zníženú alebo úplne chýbajúcu empatiu, ktorej nedostatok je spoločným príznakom niektorých duševných porúch – poruchy osobnosti, psychopatie, narcistickej poruchy, ale tiež autizmu a Aspergerovho syndrómu. V niektorých prípadoch môže byť chýbajúca empatia nebezpečná, v iných môže byť jej dôsledkom odlišný, v krajných prípadoch aj prospešný, pohľad na svet.

Aby lepšie porozuměl dôvodom „erózie empatie“, skúma jej biologické základy – empatický mozgový obvod a genetické predispozície – nezabúda však na vplyvy prostredia a výchovy, vrátane zanedbávania a zneužívania detí. Svet, ktorého obraz nám Baron-Cohen predkladá, nie je výlučne krutý alebo „zlý“. Autor necháva prehovoriť aj tých, ktorí sa nachádzajú na druhom konci spektra empatie – „superempatické“ osobnosti, ktoré majú silu meniť svet k lepšiemu – a pripomína nám, že empatia je možno tým najcennejším zdrojom, ktorý má dnešné ľudstvo k dispozícii.

Simon Baron-Cohen je profesorom vývojove psychopatológie na Cambridgskej univerzite. Je autorom uznávaných a často citovaných kníh Mindblindness a The Essential Difference.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #zlo