Recenzia: Kancelárka - dobré čítanie, aj keď s chybami

Niet pochýb, že Angela Merkelová je výnimočná osobnosť. Ako nemecká kancelárka šestnásť rokov ovplyvňovala svetovú politiku a jej odchodom v decembri 2021 akoby sa skončila jedna éra. Kníh o nej medzitým vzniklo neúrekom, najmä v Nemecku. Slovenskí čitatelia si o nej teraz môžu prečítať v novej knihe Kati Marton: Kancelárka (Pozoruhodná odysea Angely Merkelovej), ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar.

23.09.2022 08:00
Kati Marton - Kancelárka, Angela Merkelová Foto:
Kati Marton - Kancelárka.
debata

Keď sa Merkelovej pred pár rokmi pýtali, či čítala knihy, ktoré o nej iní napísali, odpovedala: „Áno, ale nespoznávam sa v nich!“

Kati Marton túto historku uvádza hneď v úvode svojho diela, aby vysvetlila, aké ťažké bolo preniknúť za ochranný múr bývalej političky. Tá totiž až úzkostlivo dbala o súkromie. Obklopila sa lojálnymi ľuďmi, nepoužívala e-mail a aj strohé SMS posielala iba výnimočne.

To všetko však bolo o nej známe už dávno. Rôzni autori, ktorí jej venovali desiatky kníh, preto hľadali spôsoby, ako sa o nej dozvedieť viac – hrabali sa v jej minulosti, skúmali, ako sa správala počas socializmu v Nemeckej demokratickej republike (NDR), spovedali ľudí, čo ju kedysi poznali. Ako sa k tomu postavila Kati Marton?

Kohlovo dievča

Podľa autorky kniha prináša „skôr ľudský než politický portrét“ bývalej kancelárky. Za cieľ si kladie zodpovedať, ako sa z kňazovej dcéry stala najmocnejšou ženou na svete.

Martonovej zdroje boli pritom obmedzené. Hoci sa s Merkelovou v minulosti viackrát stretla, na biografii s ňou nespolupracovala. A ak aj cituje niekoho, kto jej kedysi stál nablízku, väčšinou prezradí len banality.

Kati Marton je renomovaná 73-ročná spisovateľka, oceňovaná korešpondentka amerického rádia NPR a televízie ABC News, ktorá pochádza z Maďarska. Jej židovskí rodičia prežili Osvienčim a po potlačení revolúcie v roku 1956 celá rodina ušla na Západ. Marton študovala v Amerike i na Sorbone, jej tretí manžel Richard Holbrook bol kedysi veľvyslancom v Berlíne.

Angelqa Merkelová, kytica, rozlúčka Čítajte viac Angela Merkelová - výnimočná aj obyčajná

Vďaka znalosti cudzích jazykov (angličtiny, francúzštiny, nemčiny a maďarčiny) má oproti iným Američanom výhodu, že nie je odkázaná len na preklady, ale môže čerpať aj z originálnych materiálov. Pred biografiou bývalej kancelárky napísala už deväť kníh.

Ako zdroje použila staré rozhovory s Merkelovou ešte z čias pred nástupom do vrcholovej funkcie, preštudovala dostupné knihy a články, no vychádzala tiež z rozhovorov s viacerými historikmi, diplomatmi, bývalými politikmi či s Merkelovej známymi.

Podáva celkom ucelený obraz o Merkelovej od jej narodenia v Hamburgu cez detstvo a mladosť v NDR, kam jej otec evanjelický farár odišiel, „aby slúžil Bohu“, študentské roky až po vstup do politiky v decembri 1989 a jej prípravy na opustenie úradu.

Angela Merkelová, Rudolf Zahradník, Milena Zahradníková, Zdeněk Havlas Čítajte viac Veselá vedkyňa, spomína si na Merkelovú jej český školiteľ

Všíma si jej náboženské a politické postoje, sleduje jej vedeckú dráhu a učňovské roky v politike, stúpanie v hierarchii moci, kde ako „Kohlovo dievča“ napokon prevýšila svojho predchodcu, oboznamuje s jej vzťahmi s poprednými politikmi, akými boli George W. Bush, Barack Obama, Vladimir Putin či Emmanuel Macron. Svoje miesto má tiež utečenecká kríza a pandémia koronavírusu.

Priveľké ambície?

Treba uznať, že kniha nenudí. Napriek tomu, že sa krúti okolo politiky, je to ľahké čítanie. Autorka vie, kedy má zmeniť tému a prináša i viacero kurióznych informácií.

Napríklad o tom, ako sa deväťročná Angela na plavárni za smiechu spolužiakov až 45 minút odhodlávala ku skoku z trojmetrového mostíka (nakoniec to dokázala), ako jej takmer nedovolili zmaturovať alebo ako na univerzite patrila do Klubu nepobozkaných.

Je jasné, že náročnejší čitateľ, ktorý sleduje nemeckú politiku, sa z tejto biografie až tak veľa nedozvie. V našich končinách sa o Merkelovej hovorí a píše už roky. Diela, ktoré o nej vznikli v jej vlasti, sú navyše oveľa podrobnejšie. Našinca môže zase mrzieť, že sa tam nespomína nič o jej vrelých vzťahoch s českými a so slovenskými vedcami v 80. rokoch.

Angela Merkelová Čítajte viac Merkelová: Putin možno čakal s útokom, kým odídem

Treba si však uvedomiť, že Marton knihu napísala predovšetkým pre amerických krajanov, pre ktorých je Merkelová a vôbec Európa vzdialenou témou. Keď preklad diela vyšiel v Nemecku, tamojších odborníkov sa dotkli príliš sebavedomé vyhlásenia autorky, že jej biografiu majú preložiť až do 15 jazykov vrátane kórejčiny, čínštiny, hebrejčiny či ruštiny.

„Je to kniha na večnosť… Možno to nie je nemecká verzia Merkelovej, ale bude to tá medzinárodná,“ citovali ju Nemci a kriticky zhodnotili, že ak má také veľké ambície, mala si dať väčší pozor na overovanie faktov. Marton sa totiž dopustila viacerých chýb, z ktorých je zrejmé, že sa nedostatočne oboznámila s fungovaním nemeckej a európskej politiky.

Navzdory tomu je však Kancelárka zaujímavým čítaním a ciele, ktoré si autorka vytýčila, splnila. Ak ste sa o Angelu Merkelovú predtým nijako zvlášť nezaujímali a teraz to chcete napraviť, kniha Kati Martonovej môže byť tým správnym výberom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Angela Merkelová