Recenzia: Moja krásna učiteľka? Aj Hanks zakopne

Tom Hanks je skúsený herec a ani ako režisér nie je úplným nováčikom. Nakrútil už celovečerný film To je náš hit! (1996) a "vypomohol" aj pri niekoľkých televíznych seriáloch. Komédiu Moja krásna učiteľka, ktorá sa vo štvrtok dostala do slovenských kín, režíroval tiež. Spolu s Niou Vardalosovou k nej napísal scenár a zahral si hlavnú úlohu. Je fajn, že sa chce predviesť aj autorsky, akurát to vo výsledku nestojí za veľa.

21.11.2011 13:00
Julia Robertsová hrá učiteľku a Tom Hanks jej... Foto:
Julia Robertsová hrá učiteľku a Tom Hanks jej študenta. V komédii, ktorú Hanks aj nakrútil.
debata

Hanks predstavuje v časoch hospodárskej krízy pozitívneho hrdinu, ktorý sa snaží porátať so svojou novou životnou situáciou. Tiež prišiel o prácu, hoci to bol spoľahlivý zamestnanec a s kolegami vychádzal dobre. Larry Crowne však nerezignoval. Priťažilo sa mu, ale vie, že bedákaním si nepomôže. A tak sa okamžite pustil do hľadania novej práce, a dokonca sa zapísal na univerzitné kurzy, aby sa dovzdelal. Netušil pritom, že v školských laviciach natrafí aj na lásku. Na učiteľku, ktorá prežíva manželskú krízu a najlepšie si rozumie s pohárom whisky.

Hanksovo rozprávanie sa síce odráža od jedného z najhorúcejších problémov súčasnosti, akým je strata zamestnania a neistota s tým spojená, ale inak je to film únikový. Komédia, ktorá to zlé iba „naťukne“ a v skutočnosti chce publikum uchlácholiť, že život je gombička. Že problémy sú na to, aby sa riešili a že pri tom môže byť „kopec srandy“. Stačí sa pozrieť na toho veľkého dobráčiska, ktorý má už svoje roky, ale stále vie na sebe zapracovať a ešte sa aj zabáva.

Azda by sa to dalo prijať, keby sa pri tom zabávalo i publikum. Vydarených vtipov je málo a označenie komédia funguje najmä v zmysle celkovej odľahčenosti rozprávaného. Nikto sa tu nedostane do situácie, ktorá by vyzerala naozaj hrozivo. Nikto sa netrápi tak, že by sa to prenieslo aj na diváka. Manželská kríza, ako ju ukazuje Hanks, mu môže byť ukradnutá.

Moja krásna učiteľka pôsobí banálne, ako narýchlo zbúchaná historka, pri ktorej sa tvorcovia nezaoberali tým, či je to uveriteľné. Čo na tom, že vzťah Larryho a jeho učiteľky prichádza ako blesk z jasného neba, podstatné bolo spojiť Toma Hanksa a Juliu Robertsovú do pekného romantického finále. Snaha zaonačiť všetko tak, aby to bolo príjemné, optimistické a veselé však vo výsledku vyznieva silene, miestami až hlúpo.

Nie je to problém hereckého obsadenia, ale tých, ktorí vedú rozprávanie a vymysleli koncept príbehu a postáv. Teda Hanksa ako spoluscenáristu a režiséra. Jeho komédia nemá poriadny švih ani šarm. Pripomína skôr roztiahnutú seriálovú epizódu. V jej prospech hovorí to, že Hanks herec je jednoducho „sympaťák“, ktorý dokáže potiahnuť aj slabšie filmy. A v tomto sa napokon zopár vtipných okamihov nájde – či už v podobe výstupov učiteľa ekonómie (stvárňuje ho George Takei), alebo v reakciách niektorých študentov. Stále je to však málo na to, aby sa dala Moja krásna učiteľka označiť aspoň za priemerný film.

Hodnotenie Pravdy: 2 hviezdičky z 5

Moja krásna učiteľka, USA 2011
scenár: Tom Hanks, Nia Vardalosová
réžia: T. Hanks
hrajú: T. Hanks, Julia Robertsová, Bryan Cranston a iní
slovenská kinopremiéra: 17. novembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba