Festival s veľkou témou menšín je späť

Po niekoľkoročnej odmlke sa na scénu vracia Minority Film Festival, ktorý bol známy upozorňovaním na menšiny rôzneho druhu aj na problematiku predsudkov, intolerancie či útlaku. Tento rok premietne viacero českých snímok a neuskutoční sa v Bratislave, ale v Trenčíne. Začína sa už vo štvrtok, potrvá do nedele a na všetky projekcie sa návštevníci dostanú zadarmo.

23.11.2011 14:00
Záber z filmu Alois Nebel Foto:
Na festivale premietnu aj film Alois Nebel
debata

„Po štvorročnej prestávke začíname akoby nanovo. S predstavou, že s festivalom každý rok vycestujeme do regiónov, ktoré sa vyznačujú národnostne či inak zmiešaným obyvateľstvom. Nebudeme ho robiť na jednom mieste, v Bratislave,“ povedal za organizátorov festivalu Miloš Ščepka. „Teraz sme si vybrali Trenčín, pretože je to mesto s veľkým zastúpením českej menšiny. A hlavnou témou aktuálneho 6. ročníka festivalu je práve spolužitie Čechov a Slovákov, alebo postavenie českej menšiny na Slovensku,“ dodal Ščepka. Spomínanej téme je venovaná aj diskusia, ktorú v sobotu od 17. hodiny povedie režisér Peter Hledík. Hostiť bude českú poetku a prozaičku Sylvu Fischerovú, literárneho kritika a historika Lubomíra Machalu a slovenského spisovateľa Rudolfa Dobiáša. Diskusia sa uskutoční v multiplexe CineMax, kde sa budú konať všetky podujatia Minority Film Festivalu.

Festival odštartuje vo štvrtok večer otvorenie výstavy fotografií trenčianskej tvorivej skupiny Méta a projekcia filmu Alois Nebel. Nakrútil ho český režisér Tomáš Luňák a zvolil si zriedkavú metódu rotoskopie – postavy boli na základe prejavu živých hercov prevedené do kreslenej podoby, takže vznikol čiernobiely animovaný film. Rozpráva najmä o osamelosti a mlčaní človeka, ktorý chátra v smutnom svete veľkohubých a bezcharakterných víťazov.

V slovenskej predpremiére uvedie festival aj ďalšiu českú snímku Rodina je základ státu, ktorú režíroval Robert Sedláček – tvorca zaujímavej ironickej komédie Největší z Čechů. „Titul Rodina je základ státu sa síce problematiky menšín dotýka len okrajovo, ale je považovaný za jeden z mála filmov, ktoré sa otvorene vyslovujú k českej súčasnosti. So všetkými pozitívnymi i negatívnymi spoločenskými javmi,“ objasnil Ščepka. A z programu upozornil aj na kolekciu ocenených študentských snímok z Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka v Písku.

Slovenskú kinematografiu zastupujú napríklad známe dokumenty Osadné či Slepé lásky a festival v nedeľu večer uzavrie projekcia filmovej drámy Martina Šulíka Cigán, ktorá je slovenským kandidátom na oscarovú nomináciu v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Minority Film Festival v Trenčíne premietne celkovo trinásť snímok a jednu z nich nakrútil svetoznámy nemecký režisér Werner Herzog. V 3D dokumente Jaskyňa zabudnutých snov zavedie divákov do juhofrancúzskej jaskyne Chauvet, kde sa našli nástenné maľby spred 25-tisíc rokov. Mohlo by sa zdať, že to s témou festivalu nemá veľa spoločného, ale nie je to celkom tak. „Tento film zdôrazňuje, že ľudstvo pochádza z jedného prameňa a rôznorodosť, do akej sa vyvinulo, by nemala byť na prekážku, naopak, mala by spájať,“ poznamenal Miloš Ščepka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba