Scorseseho novinka oslavuje kinematografiu

Každý nový film amerického režiséra Martina Scorseseho je ostro sledovaný a kritici ich väčšinou chvália. Inak to nie je ani v prípade jeho čerstvo odpremiérovaného Huga. Lenže tentoraz sa Scorsese pustil na neprebádané územie. Nakrútil svoj prvý 3D film, ktorý si navyše vyslúžil prívlastok rodinný. V Amerike ho začali premietať minulú stredu. Na Slovensko sa dostane až začiatkom februára pod názvom Hugo a jeho veľký objav.

27.11.2011 11:00
Asa Butterfield ako Hugo Cabret a Ben Kingsley... Foto:
Asa Butterfield ako Hugo Cabret a Ben Kingsley ako Georges Mélies v novom filme Martina Scorseseho Hugo.
debata

Tvorcu Taxikára, Zúriaceho býka, Letca či Prekliateho ostrova tentoraz inšpiroval knižný bestseller Briana Selznicka. A tak sa s rozpočtom 170 miliónov dolárov pustil do rozprávania príbehu osirelého chlapca Huga Cabreta – mladého zlodejíčka z parížskej železničnej stanice. Takýto hrdina by mohol mať celkom dobrodružný život, ale ono je to ešte farbistejšie, pretože Huga obklopujú všelijaké záhadné prístroje a do hry sa pripletie čudácky predavač z malého hračkárstva. Volá sa Georges Mélies. To je meno!

Rojko priekopník
Je to už viac ako sto rokov, čo diváci užasnuto sledovali film Cesta na Mesiac – fantastickú vesmírnu výpravu vedcov, ktorí v rakete pristanú rovno v pravom oku Mesiaca. Celé to vtedy vymyslel a nakrútil Francúz Georges Mélies. Rojko, ktorý zbožňoval kúzla a pohyblivé obrázky v ňom naštartovali predstavivosť na plné obrátky. Celkom im prepadol a prichádzal s nevšednými príbehmi a priekopníckymi trikmi. Časom však nedokázal držať krok s konkurenciou a napokon zbankrotoval.

„Všetko, čo dnes vo filme existuje, začínalo s Méliesom. Keď sa vrátim späť a pozriem sa na jeho filmy, cítim sa zasiahnutý a inšpirovaný, pretože patria k prvým silným výrazom umeleckej formy, ktorú som si zamiloval,“ cituje Martina Scorseseho agentúra Reuters. Mélies hrá v jeho Hugovi dôležitú úlohu, pretože Scorsese sa chcel vo svojej novinke vyznať z obdivu k dielam, ktoré vznikali v počiatkoch kinematografie. Potvrdil to aj herec Ben Kingsley, ktorý Méliesa stvárnil. A tiež Ray Winstone, predstaviteľ strýka Clauda. „Bolo to, akoby sa opäť zamiloval do filmovej tvorby. Pozorovať ho pri práci s 3D bolo ako sledovať dieťa s novou hračkou,“ povedal Winstone o režisérovi Huga.

Poučiť sa zábavou
Príbeh filmu sa odohráva v 30. rokoch minulého storočia, takže Scorsese sa na jednej strane vracia hlboko do minulosti, ale zároveň na to využíva najnovšie technológie. Nepatrí k tým, ktorí 3D formát zavrhujú, naopak. Páči sa mu, že môže zachytiť priestorovosť, hĺbku, a zároveň je to pre tvorcu výzva. Núti ho nanovo uvažovať o obraze, o kompozícii záberu, pohybe, práci s kamerou. Prosto máte v rukách Rubikovu kocku, prirovnal to Scorsese.

Úlohu Huga Cabreta dostal Asa Butterfield a okrem spomínaných hercov v snímke účinkujú napríklad Sacha Baron Cohen, Chloe Grace Moretzová, Christopher Lee či Jude Law. Producent Graham King, ktorý so Scorsesem pracoval aj na Gangoch New Yorku, Letcovi či filme Na druhej strane, hovorí o Hugovi tak, že má publikum vzdelať cez zábavu. „Každý, kto má rád filmy, by si mal obľúbiť aj tento, pretože je to pocta kinematografii. V časoch komiksových snímok, komédií s obmedzenou prístupnosťou, filmov, nad ktorými nemusíte premýšľať, sme sa rozhodli ísť inou cestou,“ cituje Kinga webová stránka comingsoon.net. „Myslím si, že keď ľudia dajú Hugovi šancu, tak si ho užijú. Je to len otázka…“ V tomto bode rozhovoru sa King zastavil a doplnil ho redaktor: „…dostať divákov von do kina.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba