Recenzia: Do boja!

Svalnaté mužské telá, krvavé boje, burácajúca hudba, atraktívne nadizajnované kulisy a v skratkách podávané múdrosti. To sú základné parametre filmu Vojna bohov. Slovo vojna pritom do názvu určite patrí. Toto je príbeh zreťazovaných konfliktov. Začalo sa to veľkým zápasom bohov a pokračovalo to medzi ľuďmi, ktorým dali slobodnú vôľu a nemali by zasahovať do ich činov. "Ak chceme, aby v nás verili, musíme veriť aj my v nich," vyhlási Zeus.

30.11.2011 11:00
Henry Cavill hrá vo Vojne bohov Tézea. Foto:
Henry Cavill hrá vo Vojne bohov Tézea.
debata

Do plienenia sa pustil aj kráľ Hyperion. Na ceste za bájnym lukom, ktorý zhotovil boh Ares a s ktorým by mohol získať obrovskú moc, Hyperiona ženie aj hnev. Kedysi prosil bohov o pomoc, ale oni mlčali, a tak jeho rodina musela trpieť. Teraz trpia tí, ktorí sa postavia proti Hyperionovi. Urobí to aj mladý Tézeus. Muž, ktorý je ľuďmi zavrhovaný, ale bohovia si ho obľúbili. On je ten vyvolený, kto má viesť boj proti Hyperionovým armádam. A pomôže mu v tom aj krásna veštica. Nepriateľovi sa však podarí získať bájny luk a chystá sa vypustiť Titanov. Do vojny by tým zatiahol aj bohov.

Vystríhať sa ozbrojených konfliktov, snažiť sa vyjednávať, voliť diplomatické riešenia? Tento film ukazuje, že ide o naivné predstavy. Na odvrátenie hrozby treba použiť silu. Kto sa chce s protivníkom dohodnúť, iba stráca čas. A v tomto prípade veľmi rýchlo aj hlavu. Ani objatie Hyperiona s Tézeom, ktoré sa vo vidinách zjavuje veštici, nie je zmierlivým gestom. V skutočnosti sa to objatie odohrá v ich vzájomnom súboji.

Záverečná vojna je jednoducho nevyhnutná a film pôsobí tak, akoby aj tvorcovia čakali najmä na jej rozpútanie, aby sa mohli poriadne vybúriť. S cestou, ktorá k tým výstredným jatkám vedie, sa akosi nevedeli vyvyrovnať. Neplatí to o vizuále, ktorý úspešne zamestnáva divákovu pozornosť. Platí to však pre ústredného hrdinu – Tézea v podaní Henryho Cavilla. Aj on má vynikať predovšetkým úžasnými bojovými schopnosťami, samozrejme, s použitím moderných prvkov a fešáckym zjavom. Vo fázach, keď sa biť nemusí, pôsobí mdlo. Nie je to postava – osobnosť, na ktorej by publiku záležalo. A tak, ako je Tézeus „vypnutý“ v neakčných dejových pasážach, tak aj rozprávaniu v týchto častiach chýba napätie a vnútorný ťah. Tvorcovia to zrejme tiež vycítili, a tak priebežne ponúkajú aspoň nejaké drsné súboje.

Hyperiona stvárňuje Mickey Rourke, a ten sa svojej úlohy zhostil s chuťou. Bez preháňaného úsilia vytvoril obávanú autoritu. Dokonca sa zdá, že by z Hyperiona mohlo byť aj čosi viac ako len jednorozmerné mocichtivé monštrum. Ale zostáva to len v náznakoch, ktoré nijako zvlášť neobohacujú jeho charakter.

Vojna bohov je obrazovo príťažlivá a kto sa vie zabaviť na brutálnych súbojoch, uspokojí ho prinajmenšom záverečná časť filmu. Komu sa bude máliť, dočká sa prísľubu, že nastanú nové boje.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Vojna bohov 3D, USA 2011
scenár: Charley Parlapanides, Vlas Parlapanides
réžia: Tarsem Singh
hrajú: Henry Cavill, Luke Evans, Mickey Rourke, Freida Pintová a iní
slovenská kinopremiéra: 24. novembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba