Film Lóve siaha na najvyššie méty

Recenzenti tie filmy príliš nechvália, ale slovenskí diváci na ne chodia. Dokonca v takom množstve, že sa hovorí o prekonávaní rekordov návštevnosti. Platí to najmä o najnovšom filme z Twilight ságy, ktorý počas prvého víkendu v kinách (17. - 20. novembra) videlo takmer 63-tisíc divákov. To je slovenský rekord. Pozoruhodnejší je však obrovský úspech domácej snímky Lóve. Tá mala premiéru 13. októbra a momentálne má na konte už viac ako 100-tisíc divákov. Útočí tak na popredné priečky rebríčka najnavštevovanejších slovenských filmov v histórii samostatnej republiky.

28.11.2011 15:00
Michal Nemtuda stvárňuje v Lóve postavu Maťa. Foto:
Michal Nemtuda stvárňuje v Lóve postavu Maťa.
debata

Pokoriť stotisícovú hranicu, to sa často nepodarí ani zahraničnému titulu, nieto ešte slovenskému. Lóve navyše vznikal s neveľkým rozpočtom, nakrútil ho dvadsiatnik Jakub Kroner, ktorý neštudoval hranú réžiu, neobsadil tých najznámejších hercov a už vôbec neoživoval príťažlivé legendy, ako to bolo v prípade Báthoryovej či Jánošíka. Kroner vyrozprával príbeh zo súčasnosti, o mladých a pre mladých. Je to love story z prostredia bratislavských sídlisk a internátov, kde sa hrdinovia živia krádežami a hovoria „jazykom ulice“.

O kvalitách samotného filmu sa dá síce pochybovať, ale Lóve je poctivo ošetrený produkt. Vrátane vhodne „ušitej“ propagácie orientovanej na cieľovú skupinu divákov, ktorá do kín chodí najviac. Teda na tínedžerov a dvadsiatnikov, na ktorých sa Kroner zameral. Distribučná spoločnosť Continental Film odhadla potenciál Lóve a prispôsobila mu aj marketingovú kampaň. „Kamera, realistické dialógy, zápletka a lokácie oslovili mladého slovenského diváka natoľko, že sa rýchlo stotožnil s hlavnými predstaviteľmi,“ zdôvodňujú úspech Lóve zástupcovia Continental Filmu.

Na divákov určite zabralo aj to, že Kroner dal o sebe vedieť už predchádzajúcim titulom Bratislavafilm. Aj ten mal veľmi dobrú návštevnosť (70-tisíc ľudí) a vytvoril Kronerovi slušnú divácku základňu, ktorá bola zvedavá i na jeho nový projekt. Vysoká návštevnosť Lóve sa tak dala očakávať. „Tento výsledok je postavený na presnom zacielení publika, dobre urobenej kampani aj výraznom nasadení do kín. V neposlednom rade tu podľa mňa zafungoval princíp priatelia odporučia film svojim priateľom, takže z neho vzniká čosi, čo treba vidieť. No a dalo sa to vidieť len v kine, ľudia si nemohli Lóve sťahovať z internetu,“ uviedol šéfredaktor filmového portálu kinema.sk Peter Konečný.

Aktuálne úspechy Kronerovej snímky či spomínanej Twilight ságy potvrdzujú, že mladá generácia dokáže zobrať kiná útokom. Naopak, filmy, akými sú česko-slovenská komorná dráma Dom alebo ďalšia slovenská novinka Viditeľný svet, ktorá má žánrovo najbližšie k psychologickej dráme, si hľadajú publikum oveľa ťažšie. Viditeľný svet mal premiéru 10. novembra a počas dvoch týždňov si ho v slovenských kinách pozrelo len 1 263 divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba