Recenzia: Kocúr má veľa životov

Divákom sa zapáčil v sérii animovaných komédií o zlobrovi Shrekovi. Vstúpil do nej druhou časťou, s frajerskými maniermi a úpenlivým pohľadom, ktorým spracoval každého, koho potreboval. Vrátane zástupcov filmového štúdia DreamWorks, ktorí mu napokon dožičili vlastný príbeh. Do kín tak prichádza Kocúr v čižmách. Aj v 3D formáte.

03.12.2011 09:00
Kocúr v čižmách a jeho ,,parťáčka" Cica Labka Foto:
Kocúr v čižmách a jeho ,,parťáčka" Cica Labka
debata

Jeho život bol dobrodružný už predtým, ako spoznal Shreka. Detstvo a mladosť síce strávil v malom mestečku, ale keď bol odtiaľ prinútený utiecť, veľa sa zmenilo. Z rešpektovaného hrdinu sa stal vydedenec, ktorý sa musel prebíjať na vlastnú päsť. Po rokoch stretol toho, kto ho kedysi podviedol – Hupkyho Dupkyho. Bývali to najlepší priatelia a Hupky Dupky si chce Kocúra v čižmách opäť získať. Potrebuje jeho pomoc. V pláne má zasadiť čarovné fazuľky, z ktorých vyrastú nebotyčné rastliny a dostanú ho do zámku, kde husi znášajú zlaté vajcia. Azda by sa mu ani nepodarilo obmäkčiť zradeného priateľa, keby nemal poruke mačaciu krásavicu Cicu Labku. Trojica napokon vytvorí tím, ale Hupky Dupky má nekalé úmysly.

Zeleného zlobra v tomto filme nečakajte. A netreba očakávať ani takú dobrú zábavu ako pri prvom Shrekovi. Ten však vznikol pred desiatimi rokmi a bolo z neho cítiť energiu tvorcov, ktorí chceli prísť s čímsi, čo bude v oblasti počítačovo animovaných komédií vynikať. Šikovne skombinovali rôzne rozprávkové prvky, dávali ich do nových súvislostí, pohrávali sa s odkazmi na známe filmy a vtipne využívali rozprávačské postupy. Pri tom všetkom nezabúdali na nosnú postavu, ktorá sa nestratila v prúde nápaditých prekvapení, bláznivej akcie a gagov.

Najprv to fungovalo výborne, ale s každou novou časťou Shreka to viac a viac „haprovalo“. Najhoršie to azda dopadlo s tretím dielom, ktorý pôsobil vyčerpane a nudil. Jeho spolurežisérom bol Chris Miller, ktorý nakrútil aj Kocúra v čižmách. Našťastie pri jeho sledovaní divákov neprepadnú pocity trápnosti. Lenže od Shreka už vzniklo množstvo ďalších počítačovo animovaných komédií a zaujať v dnešnej konkurencii nie je ľahké. Miller sa síce v Kocúrovi pohráva aj s niektorými zo spomenutých „shrekovských“ prvkov, ale najkrajšie a najveselšie pôsobia tie najjednoduchšie nápady. Ako keď sa zo šviháckeho hrdinu, ktorý predvádza svoje tanečné, bojové a zvodcovské umenie, stane obyčajná mačka naivne skáčuca po mihotajúcom sa svetielku. Keď tú snahu o rozprávačské prekvapenia, atraktívnu akciu, štýlové pózy a okaté vtipkovanie preruší niečo také malé a milé.

Z Kocúra v čižmách sa nestala rodinná komédia, ktorá by svojou kvalitou vynikala. Ale je to obstojnejšie ako len nejaký drzý pokus poľahky vytrieskať peniaze z mena, ktoré má cveng.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Kocúr v čižmách, USA 2011
scenár: Charles Perrault, Brian Lynch
réžia: Chris Miller
v slovenskom znení účinkujú: Dušan Szabo, Peter Sklár, Soňa Norisová a iní
slovenská kinopremiéra: 1. decembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba