Jolieovú zase chvália. Teraz ako autorku

Angelina Jolieová si mohla víkend užívať. Veď prvé reakcie na jej režijný debut In the Land of Blood and Honey, ktorý predstavila minulý týždeň, boli priaznivé. Dramatický príbeh z obdobia vojny v Bosne ukázala vyvoleným na projekciách v New Yorku, Los Angeles a Sarajeve. Do americkej kinodistribúcie sa film dostane až 23. decembra. Aj to iba v obmedzenom nasadení.

13.12.2011 16:00
Angelina Jolie a Brad Pitt Foto:
Angelina Jolieová s partnerom Bradom Pittom na losangeleskej premiére svojho filmu In the Land of Blood and Honey.
debata

Film In the Land of Blood and Honey sleduje osudy bosnianskej moslimky Ajly a Srba Danijela. Sú to bývalí milenci, ktorí sa znovu stretávajú v úplne nových podmienkach. Je vojna a Ajla sa dostáva do tábora, ktorý má pod kontrolou práve Danijel.

Jolieová do filmu obsadila miestnych hercov a sama sa na plátne neobjaví. Zostala len v pozícii režisérky a scenáristky. „Chceli sme, aby ľudia pocítili, aké to je žiť vo vojne. A chceli sme, aby sa modlili za niečo, čo to ukončí,“ cituje 36-ročnú Jolieovú agentúra AFP. K projektu In the Land of Blood and Honey ju priviedli aj skúsenosti, ktoré získala ako vyslankyňa dobrej vôle pri OSN. Nielenže sa zoznámila so životom v problémových a konfliktných oblastiach sveta, ale, ako vraví, naučila sa zároveň „ísť do hĺbky“. A takto podkutá sa rozhodla vyrozprávať príbeh o tom, ako vojna mení ľudí. Ako sa človek, hoci aj slušný a poctivý, zlomí, keď je obklopený množstvom hnusu.

„Smelé, odvážne, silné.“ Takéto prívlastky priradila k filmu In the Land of Blood and Honey britská reportérka Christiane Amanpourová, ktorá pre CNN pokrývala tému balkánskych ozbrojených konfliktov. Jolieová si urobila dobré meno aj u zástupcov organizácií, ktoré zastupujú vojnové obete. „Tento film je objektívny a ponúka fakty ohľadom toho, čo sa počas vojny stalo,“ povedal pre AFP vedúci asociácie vojnových zajatcov Murat Tahirović. Hatidza Mehmedovićová zo združenia matiek obetí srebrenickej masakry si myslí, že sa nedá nakrútiť film, ktorý by dokázal vypovedať všetko o vojnovej Bosne. Poďakovala však Jolieovej za to, že do tejto témy investovala peniaze a námahu. „Je to nestranný a úprimný film,“ ocenila Mehmedovićová. Dodala však, že by vyznel ešte silnejšie, keby sa celý nakrúcal v Bosne.

Jolieová na ňom pracovala aj v Maďarsku, pretože v Bosne to nemala ľahké. Narážala tam na odpor po tom, čo sa rozšírili fámy, že chystá povrchný a skresľujúci príbeh o znásilnenej bosnianskej žene, ktorá sa zamiluje do svojho trýzniteľa. Americká hviezda si musela vypočuť, že zľahčuje utrpenie žien, ktoré počas vojny zažívali potupu.

Okolo filmu In the Land of Blood and Honey je však rozruch stále. Teraz Jolieová čelí obvineniu zo strany chorvátskeho novinára Jamesa Braddocka, ktorý tvrdí, že autorka filmu si pre svoje dielo bez okolkov „vypožičala“ pasáže z jeho knihy The Soul Shattering. Jolieová to odmieta s tým, že Braddockovu knihu nikdy nevidela.

To, že je okolo Angeliny Jolieovej a jej partnera Brada Pitta živo, sa dá pochopiť. A hoci to pre tých dvoch môže byť často nepríjemné, pri filme In the Land of Blood and Honey sa tá zvýšená pozornosť o ich osoby mohla aj zísť. Pre projekt sa tým ľahšie získavala podpora. „Nie je to americký film o Bosne. Je to film urobený jednou Američankou a množstvom ľudí z Bosny a priľahlého regiónu. Vytvorili sme ho spoločne,“ cituje Jolieovú webová stránka cbc.ca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba