Vianočné kiná zažiaria Deppom aj Cruisom

V Londýne mal minulý štvrtok slávnostnú premiéru Sherlock Holmes 2: Hra tieňov a zanôtili na nej aj Sendreiovci zo Slovenska. Rómski muzikanti totiž pre film nahrávali hudbu so slávnym skladateľom Hansom Zimmerom a pozvali ich aj na londýnsky galavečer. Na Slovensku sa druhá časť Holmesa začne premietať 29. decembra. Tesne po Vianociach sa tak na plátnach kín predstaví Robert Downey jr. ako Sherlock a Jude Law v úlohe Dr. Watsona. Ešte pred sviatkami si však odbijú slovenskú premiéru ďalšie hviezdne obsadené tituly - Mission: Impossible s Tomom Cruisom a Rumový denník s Johnnym Deppom.

14.12.2011 09:00
Johnny Depp Foto:
Johnny Depp
debata

No a kiná ponúknu aj povinnú dávku nových animovaných komédií. Vlastne kombinovaných, lebo vo filmoch Arthur a súboj dvoch svetov aj Alvin a Chipmunkovia 3 vystupujú animované postavičky so živými hercami.

„Hviezdne maniere“
Meno Ethan Hunt netreba zvlášť predstavovať. Volá sa tak hrdina úspešnej filmovej série Mission: Impossible. A úspešná je aj preto, že v nej stvárňuje hlavnú úlohu Tom Cruise. V jeho podaní sa agent Hunt dostane do akcie už štvrtý raz. V snímke s podtitulom Ghost Protocol. Tvorcovia pritom sľubujú nový prístup k príbehu. Tentoraz sa Hunt nemôže spoliehať len sám na seba, ale je nútený dôverovať takmer neznámym ľuďom. A tí zase jemu, čo nie je ľahké. Po bombovom útoku na Červenom námestí v Moskve sa navyše americká vláda dištancuje od organizácie Impossible Missions Force, takže agenti prichádzajú o podporné zdroje.

Tom Cruise sa opäť nespreneveril svojej povesti a púšťal sa aj do náročných kaskadérskych scén. Samozrejme, že sa z toho stal vďačný motív pre propagáciu filmu. Takže sa hovorí napríklad o tom, ako sa Cruise šplhal po vonkajších stenách najvyššej budovy sveta – dubajského mrakodrapu Burdž Chalífa, a medzi prihliadajúcimi členmi štábu sa miešal obdiv s nervozitou.

Nakrúcanie pritom prebiehalo nielen v Dubaji, ale aj v Los Angeles, Moskve, Bombaji, vo Vancouveri a začalo sa v Prahe. Cruise sa projektu ujal aj producentsky a na režisérsku stoličku zasadol Brad Bird, ktorý predtým robil animované filmy. A to veľmi úspešné. Na konte má aj Rodinku Úžasných či Ratatouille.

Podľa Thompsona
S Johnnym Deppom sa veľkolepé historky o životunebezpečnom nakrúcaní akčných scén nespájajú. Diváci si na ňom obľúbili najmä to, čo má rád aj on sám. Teda pohrávanie sa s čudáctvom postáv, s ich zábavnými pokleskami a výstrednosťou. Z Jacka Sparrowa tak napríklad vytvoril nosného hrdinu série Piráti Karibiku. Vo filme Rumový denník, ktorý bude mať premiéru tento štvrtok, si zahral pijanského novinára Paula Kempa. Postavu z knižnej predlohy Huntera S. Thompsona.

Depp už hral aj v thompsonovskom Strachu a hnuse v Las Vegas a s autorom sa osobne poznal. Ich priateľstvo mu pomohlo, pretože obe postavy odrážajú kus zo samotného Thompsona, ktorého si Depp pri spoločných stretnutiach mohol dôkladne „načítať“. A vraj to bol práve on, kto v 90. rokoch minulého storočia objavil zapadnutý rukopis Rumového denníka. Film inšpirovaný týmto textom Depp napokon aj produkoval. Skombinoval v ňom úsmevné situácie vyplývajúce z bujarého portorického života Paula Kempa s motívom skorumpovaných obchodníkov. Novinár im môže pekne poslúžiť alebo odhaliť pravdu a napísať kritický článok.

Škandinávske Vianoce
Diváci, ktorí sa chcú radšej vyhnúť hviezdne obsadeným filmom v multiplexoch, budú mať k dispozícii nový klubový titul Domov na Vianoce. Nakrútil ho nórsky režisér Bent Hamer a vyrozprával príbehy niekoľkých postáv počas Štedrého večera. Zostáva dúfať, že sa tvorcovi Poviedok z kuchyne podarilo vyhnúť patetickým melodrámam v gýčovej kulise sviatkov. Veď toho bude dosť aj v televíziách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba