Recenzia: Misia splnená

Je to už viac ako päť rokov, čo mala premiéru tretia časť série Mission: Impossible a v réžii J. J. Abramsa to bola veľmi dobrá zábava.

21.12.2011 09:00
Tom Cruise vo filme Mission: Impossible - Ghost... Foto:
Tom Cruise vo filme Mission: Impossible - Ghost Protocol.
debata

Azda aj preto, že do misie agenta Ethana Hunta bola vtiahnutá jeho čerstvá manželka Julia. Nie ako výkonná sila, ale ako obeť. Pre Hunta tým vznikol veľmi vážny osobný dôvod, prečo vstúpiť do akcie, pričom akcia nabrala na dramatickosti. Divák zároveň videl, že tento nezničiteľný agent nie je len neochvejný superhrdina a chladný profesionál, ktorý plní príkazy. Že ho formuje aj citový život a pre vzťah, na ktorom mu záleží, sa stáva zraniteľným.

O spomínanom vzťahu sa hovorí aj vo štvrtej časti Mission: Impossible, ktorá minulý týždeň vstúpila do slovenských kín. J. J. Abrams sa tentoraz presunul do pozície producenta a na režisérskej stoličke ho vystriedal špecialista na „animáky“ Brad Bird. Samozrejme, hlavnú úlohu opäť stvárňuje Tom Cruise.

Zachrániť svet aj vlastnú česť
Na úvod sa s agentom Huntom stretávame v moskovskom väzení, odkiaľ ho vyslobodí dvojica kolegov z organizácie Impossible Missions Force. Vzápätí dostáva úlohu preniknúť do Kremľa a získať tajné informácie. Počas akcie však dôjde k obrovskému výbuchu a podozrenie z bombového útoku padne na agenta Hunta. Americká vláda sa od Impossible Missions Force dištancuje a Ethan si musí vystačiť s tromi kolegami a okliešteným (stále však nadštandardným) technickým vybavením, aby vystopoval a zneškodnil protivníka, ktorý chce pomocou ruských zbraní rozpútať jadrovú vojnu.

Tvorcovia štvrtej časti Mission: Impossible našťastie majú zmysel pre humor a nadhľad. A tak agent Hunt nielenže žartuje s kolegami počas náročného zlaňovania najvyššej budovy sveta, ale za pár sekúnd napríklad dokáže nakresliť veľmi presvedčivý obrázok tváre podozrievanej osoby, ktorú zazrel len na okamih. To je ďalší úsmevný príspevok k dokonalosti Ethana Hunta. Alebo vidíme ruského vyšetrovateľa, ktorý sa chce hrať na drsniaka a v nemocnici si do úst suverénne vloží cigaretu, no vzápätí mu ju karhavo vytrhne zdravotná sestra a hneď je jasné, kto tam velí. Navyše je tu postava agenta, ktorého hrá britský komik Simon Pegg, a ten sa stará o vtipné konfrontácie so svojimi spolupracovníkmi (najmä s agentom Brandtom v podaní Jeremyho Rennera).

Najlepšie na koniec?
K zábave prispieva aj nápadité využitie moderných technológií, predovšetkým v scéne s „čarovným kufríkom“, keď Hunt s „parťákom“ vytvoria falošnú stenu, aby prešli cez rozum strážnikovi. Ten ich má síce rovno pred nosom, ale nemôže ich vidieť. Zjavuje sa mu len prázdna chodba, hoci sú v nej dvaja votrelci. Nechýbajú ani atraktívne lokácie, krkolomná akcia (oboje vynikne v scéne lezenia po dubajskom mrakodrape Burdž Chalífa), radosti a strasti tímovej práce a režisér Brad Bird to všetko kombinuje v rozprávaní, ktoré má vo väčšej časti filmu dobré tempo.

Problémy sa spájajú predovšetkým s poslednou štvrtinou snímky. Tvorcom sa nepodarilo odložiť si do záverečného ťaženia to najlepšie a vygradovať napätie. Skôr sa dá povedať, že zbytočne odďaľujú rozhodujúci okamih, predlžujú úniky zloducha a stavajú do cesty nové prekážky. Je to prekombinované a únavné pachtenie sa za cieľom, nie vrchol filmu v podobe svižného a úderného finále. V epilógu sa potom ešte vyjasnia osobné tajomstvá agentov Hunta a Brendta, ale tento motív určite nevyznieva tak silno ako osobná misia ústredného hrdinu v tretej časti. S ňou sa spájalo aj väčšie napätie a preto bol predchádzajúci film lepší. Štvrtá časť Mission: Impossible je však slušná úniková zábava a jej tvorcovia si v podstate môžu povedať: „Misia splnená.“ Spolu s nezničiteľným Ethanom Huntom.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Mission: Impossible – Ghost Protocol, USA 2011
scenár: Josh Appelbaum, André Nemec
réžia: Brad Bird
hrajú: Tom Cruise, Paula Pattonová, Jeremy Renner, Simon Pegg a iní
slovenská kinopremiéra: 15. decembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba