Tri slová a tridsať rokov

Miro Žbirka vo vyťahanom farebnom svetri. Marika Gombitová v rozprávkových šatách. Dospelí proti dospievajúcim. Poslušné čupenie v zlatej klietke proti túžbe nájsť si svoju vlastnú cestu. Taký je televízny film Neberte nám princeznú s pesničkami Deža Ursinyho. Premiéru mal pred tridsiatimi rokmi.

23.12.2011 06:00
Marika Gombitová v televíznom filme Neberte nám... Foto:
Marika Gombitová v televíznom filme Neberte nám princeznú.
debata

Katka je „dievča z dobrej rodiny“. Presnejšie – z bohatej. Snobskí rodičia jej vystlali pohodlné hniezdočko s predstavou, že sa ho nebude chcieť vzdať a ani „nepípne“. Napokon však z neho vyletí. A zlákajú ju záhrady detského domova, kde sa z nej stáva princezná.

Scenár televízneho muzikálu napísala Alta Vášová, réžie sa ujal Martin Hoffmeister, hudbu zložil Dežo Ursiny a pesničky otextoval Ján Štrasser. Názov Neberte nám princeznú pritom vznikol tak trochu na protest. „Vtedy autorom v televízii zarazili rôzne veci – napríklad spomínať princezné a zvony, vraj pripomínali feudalizmus a kostoly. Teda som si povedala, že sa to bude volať práve tak. Motív bol rozprávkový, o Snehulienke a jej maličkých ochrancoch, trpaslíkoch, ale chcela som to dostať do súčasnosti a povedať deckám – pozor, nedajte sa manipulovať, každý má v sebe niečo, čo má rád. Nájdite svoj talent a robte to, čo naozaj chcete,“ vysvetlila Vášová.

Katka sa tak medzi deťmi dostáva z područia povýšeneckej matky v podaní speváčky Marie Rottrovej, ktorá vraj úlohu prijala práve preto, že za hudbou stál Ursiny. Podobne to bolo aj v prípade Mira Žbirku. „My sme boli v tom čase dosť zaneprázdnení hraním s Modusom. A pred jedným naším koncertom na južnom Slovensku prišiel za mnou a Marikou (Gombitovou) režisér Hoffmeister s ponukou na tento projekt. Keď som počul meno Dežo Ursiny, tak som to viac nepotreboval riešiť a súhlasil som. Marike som tiež povedal, že keď robí hudbu Ursiny, niet sa čoho obávať,“ uviedol Žbirka pre Pravdu.

Spevák prízvukuje najmä to, že film mal kvalitné pesničky, ale dodal zároveň, že sa na ňom zišla dobrá zostava ľudí a že na pľaci sa nestresoval. „Keď sme sa pri nakrúcaní vonku zohrievali čajom s rumom, Marie Rottrová viac ráz povedala, ako cíti v kostiach, že robíme čosi, na čo sa bude ešte roky spomínať,“ prezradil Žbirka, ktorý je vo filme obklopený partiou skejtbordistov. „Piesne sme spočiatku príliš neanalyzovali, nahrávali sa dosť rýchlo a vzťah k nim som získaval až postupne. Teraz viem, že tá intuícia, ktorá ma k filmu Neberte nám princeznú priviedla, bola správna. Skladby majú dodnes hlavu a pätu, sú interpretované prirodzeným spôsobom a melódie sa vám nezunujú,“ myslí si Miro Žbirka. Slová pesničky Budem tu s vami sa naplnili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba