Slovenská televízia mení pre Havla program

Vzhľadom na štátny smútok a pohreb Václava Havla upravila Slovenská televízia svoj piatkový program. Takže sa diváci konečne dočkajú aj filmu o Havlovi. Televízie JOJ a JOJ Plus, naopak, zásadnejšie zmeny vo svojom vysielaní zatiaľ neplánujú.

22.12.2011 12:00
Jednotka Slovenskej televízie odvysiela v... Foto:
Jednotka Slovenskej televízie odvysiela v piatok aj dokumentárny film Občan Václav Havel ide na dovolenku.
debata

V nedeľu 18. decembra, keď bývalý prezident zomrel, sa diváci Slovenskej televízie nedočkali žiadneho filmu o Václavovi Havlovi, hoci ich existuje viacero. Akousi „náplasťou“ mal byť dokument o udalostiach v revolučnom roku 1989 a následných zmenách, ktorý Havla, samozrejme, spomína, ale nie je to filmová výpoveď zameraná výhradne na neho. A tá neprišla ani v nasledujúcich dňoch. Až v piatok sa program Jednotky rozrastie o film Občan Václav Havel ide na dovolenku. Dokumentárne road movie v réžii Jana a Adama Novákovcov rozpráva o Havlovej prázdninovej ceste, ktorú podnikol v roku 1985. Počas nej ho sledovala tajná polícia, ktorá ho dokonca dva razy zadržala a vypočúvala. Jednotka film uvedie o 10.20 h.

Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska Richard Šümeghy pripomenul, že osobnosti Václava Havla bude venovaný aj celý štvrtkový Večer pod lampou na Dvojke, kde sa objavia i „dokumentárne spomienky“ na posledného česko-slovenského prezidenta. „Jednotka zároveň v piatok odvysiela priamy prenos z poslednej rozlúčky s Václavom Havlom v pražskej Katedrále svätého Víta. Popoludní uvedie aj reláciu Anjeli strážni Václava Havla,“ dodal Šümeghy.

V deň štátneho smútku pripravil špeciálne vysielanie aj Slovenský rozhlas. Okrem priamych vstupov z Prahy ponúkne Rádio Slovensko napríklad publicistické príspevky o Havlovi a jeho tvorbe (odvysiela aj hru Vernisáž), rozhovory či spomienky z archívu. Relácie venované bývalému prezidentovi predstavia aj rádiá Devín, Regina a Patria.

Na Slovensku je piatkový štátny smútok vyhlásený od 8. do 18. hodiny a diváci Slovenskej televízie už dve hodiny po jeho skončení uvidia na Jednotke hudobno-zábavnú šou Legendárne Vianoce. Jojka zase odštartuje hlavný večerný program americkou rodinnou komédiou Sám doma 2. Jej hovorca Jozef Gogola tvrdí, že televízie JOJ a JOJ Plus nateraz zásadne nemenia ani denný piatkový program. „K čiastočným úpravám však ešte môže dôjsť,“ pripustil Gogola. Uviedol zároveň, že TV JOJ bude o pohrebe Václava Havla informovať v spravodajských reláciách o 17. hodine aj o 19.30, pričom o 12. h odvysiela namiesto pravidelných Novín mimoriadne Noviny špeciál ako priamy vstup z Prahy.

Zmeny v programe televízie Markíza sa redakcii do včerajšej uzávierky nepodarilo získať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba