Markíza si uctila Havla, zrušila komédie

Televízia Markíza upravila pre piatkový štátny smútok program a vo štvrtok zaradila do vysielania aj pozoruhodný dokument Občan Havel. V piatok ruší plánované uvedenie komédií Myšiak Stuart Little 2 a Vianoce na nože. Televízia Doma zase presunula sitkom Mike a Molly. Vo všetkých vydaniach Televíznych novín sa chce v piatok Markíza podrobne venovať poslednej rozlúčke s Václavom Havlom.

23.12.2011 11:35
Václav Havel Foto:
Václav Havel
debata

Film Občan Havel je časozberný dokument, ktorý nakrútil Pavel Koutecký. Bývalého prezidenta navštevoval s kamerou viac ako trinásť rokov a začal v roku 1992. Film sa však Kouteckému nepodarilo dokončiť a po jeho smrti zostrihal bohatý materiál Miroslav Janek.

Snímka Občan Havel ukazuje, čo sa deje za oponou toho oficiálneho. Nie je to formálny portrét Václava Havla postavený na zdvorilých rozhovoroch. Zachytáva ho v rôznych situáciách, tie súkromné nevynímajúc. Koutecký pozoruje a Havel sa často správa tak, akoby kameru ani nevnímal. A tak vidíme, o čom debatoval za zatvorenými dverami, ako vyzeral jeho bežný deň v úrade alebo stretnutia s prominentmi, ako prežíval prezidentské voľby či smrť manželky Olgy. Koutecký zachytil jeho nerozhodnosť aj pevnosť, zmysel pre humor i nervozitu, keď ho do rozpakov priviedla napríklad pracovná schôdzka s Milošom Zemanom. No a rokmi je na Havlovi zjavná čoraz väčšia únava.

Svoj piatkový program upravila aj Slovenská televízia. Naopak, televízie JOJ a JOJ Plus do svojho vysielania výraznejšie nezasiahli.

debata chyba