Aj dospelí sa tešia na svoje 'rozprávky'

Batman bol pojmom už dávno a na sile ešte nabral po tom, čo o ňom začal rozprávať filmár Christopher Nolan. Výsledkom je, že okolo traileru k novej batmanovskej snímke sa rozprúdila mohutná diskusia. Nečudo, že diváci sú už pol roka pred jej premiérou "nabudení", veď predchádzajúci Temný rytier nimi dokázal pekne zamávať. Teraz sa netešia len na komiksového hrdinu v netopierom kostýme, priťahuje ich Batman "z hlavy" Nolana. Vedia, že tento režisér a scenárista má vysoké nároky. A že ich prekvapí.

26.12.2011 12:00
Dark knight rises Foto:
Zloduch Bane bude hlavným protivníkom Batmana v treťom filmovom príbehu Temný rytier povstal.
debata

Vlastne už teraz sú prekvapení. A viacerí nemilo. Na svete nie je len trailer, ale tvorcovia predstavili aj 6-minútovú ukážku z chystaného filmu The Dark Knight Rises. Vzápätí sa objavila kritika, že hlavnému zloduchovi menom Bane vôbec nie je rozumieť. Všetko vraj vyzerá sľubne, len ten mohutný chlap s maskou na tvári nezrozumiteľne mrmle. Obavy z tohto problému majú údajne aj predstavitelia filmového štúdia Warner Bros. Čo keď to divákov odradí? Nolan sa však napriek tomu nechystá radikálne meniť zvukovú stopu, ak do veci zasiahne, tak len drobnejšími úpravami. „Chris chce divákov skôr podnietiť, aby spolupracovali, nie aby všetko dostali ako na podnose. On veci nezjednodušuje. Musíte sa obracať, aby ste s ním udržali krok,“ cituje webová stránka hollywoodrepor­ter.com nemenovaného predstaviteľa štúdia.

Úlohu milionára Brucea Wayna, ktorý sa v kostýme Batmana stará o bezpečnosť Gotham City, stvárni opäť Christian Bale. V predchádzajúcom filme Temný rytier mal jedného z najvýraznejších protivníkov – zvráteného Jokera v podaní Heatha Ledgera. Tentoraz to bude bez neho a Batmanovým úhlavným nepriateľom je spomínaný Bane stvárnený Tomom Hardym. Vo filme sa objaví aj postava Catwoman – Mačacej ženy (Anne Hathawayová), ktorá v traileri varuje bohatého Wayna a jemu podobných pred prichádzajúcimi nepokojmi. Podľa nej sa po ich prepuknutí budú čudovať, ako si mohli tak užívať a ostatným nechať tak málo. Zdá sa, že tvorcovia chcú upozorniť na jednu z horúcich tém súčasnosti.

Christopher Nolan sa v roku 2005 postaral o úspešné reštartovanie ságy, keď nakrútil film Batman začína. Nasledoval Temný rytier, ktorý v kinách utŕžil viac ako miliardu dolárov a titul The Dark Knight Rises má uzavrieť batmanovskú trilógiu Nolana. Do slovenských kín sa dostane 26. júla budúceho roku.

Režisér Peter Jackson zase tromi filmami dokázal previesť na plátno svet Pána prsteňov, ktorý v knižných príbehoch stvoril J. R. R. Tolkien. Získal si tým obrovské publikum a fanúšikovia sa už tešia z traileru k Jacksonovej novinke. Je to ďalší veľký tolkienovský projekt – Hobit. V centre je tentoraz Bilbo a jeho dobrodružná cesta. Jackson ju rozdelil do dvoch častí a prvá bude mať slovenskú premiéru 13. decembra 2012. Pol roka po očakávanom filme Prometheus, ktorým sa uznávaný režisér Ridley Scott vracia k žánru sci-fi. A vraj sa obtrie aj o svojho slávneho Votrelca.

debata chyba