Návrat k bolesti a vykúpenie

Veľké tragické udalosti vo svete nespôsobia medzi ľuďmi iba šok a zdesenie. Zvyčajne sa v takýchto okamihoch prejaví aj ich lepšia stránka, ako je spolupatričnosť a snaha pomáhať. No a filmári sa tie pozitívne hodnoty rozhodli pripomenúť počas vianočných sviatkov.

27.12.2011 12:54
Sandra Bullocková a Thomas Horn ako matka a syn... Foto:
Sandra Bullocková a Thomas Horn ako matka a syn vo filmovej dráme Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko.
debata

Tak sa do vybratých amerických kín dostala 25. decembra emotívna snímka Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (Extremely Loud & Incredibly Close). Príbeh rodiny, ktorá sa trápi pre teroristický útok na New York z 11. septembra 2001. Príbeh, v ktorom účinkuje aj Sandra Bullocková s Tomom Hanksom, nakrútil známy britský režisér Stephen Daldry – tvorca filmov Billy Elliot, Hodiny či Predčítač.

Spomínaní herci stvárňujú manželov Thomasa a Lindu Schellovcov, ale najdôležitejší je ich syn Oskar v podaní Thomasa Horna. Daldry totiž rozpráva príbeh z jeho pohľadu. A zápletka je postavená na tom, že Oskarov otec zahynie počas útokov na Svetové obchodné centrum, čím sa skomplikuje aj chlapcov vzťah s matkou. Oskar však naďabí na kľúč, ktorý patril otcovi, a zaumieni si, že rozlúskne jeho tajomstvo. Chlapec sa teda vydáva na prieskum mesta.

Katarzia
Film je inšpirovaný knihou Jonathana Safrana Foera a pre Bullocková znamenala Daldryho ponuka návrat na strieborné plátno. Po ťažkom období v súkromnom živote, keď sa rozpadlo jej manželstvo s Jessem Jamesom. Herečku oslovila téma vyrovnávania sa s bolesťou a po prečítaní scenára vraj cítila úľavu. „Je to katarzný film, umožňuje nám napojiť sa na tento druh straty a precítiť to. Zároveň vyvoláva otázku: Ako si môžeme život spríjemniť a opatriť si to, čo máme?“ cituje Bullockovú webová stránka zimbio.com. „Sledujete toho chlapca, ako zápasí a hľadá zmysel. S pribúdajúcimi rokmi si uvedomíme, že neexistuje na všetko odpoveď. Ale ten chlapec chce pochopiť a hľadá odmenu za dverami, ktoré odomkne. To, čo nájde, je dar, hoci iný, ako očakával,“ myslí si herečka.

Daldryho film sa nevenuje výhradne útokom na newyorské Dvojičky, ale najmä tomu, čo táto udalosť spôsobila a čo nastalo po nej. Rodinu Schellovcov to uvrhlo do krízy, ale režisér upozorňuje, že podstatné je jej opätovné spojenie. Dieťa napokon nachádza cestu k svojej matke a naopak. „Ten chlapec už vie, že dokáže žiť bez otca, hoci si predtým takú možnosť nevedel ani predstaviť,“ cituje režiséra Daldryho stránka latimes.com.

Kritici nie sú jednotní
Tvorcovia dúfajú, že film Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko pripomenie divákom pozitívnu energiu, ktorá ľudí zomkla po tragédii z 11. septembra 2001. Sám Hanks spomína na to, ako sa týždeň po útokoch stretávali úplne cudzí ľudia a objímali sa navzájom. Zahraničných filmových kritikov však snímka rozdelila na dve polovice a internetová stránka rottentomatoes.com, ktorá zhromažďuje recenzie, v pondelok uvádzala priemerné hodnotenie Daldryho drámy 5,8 z desiatich bodov. Do širokej americkej distribúcie sa film, v ktorom účinkuje aj Max von Sydow či John Goodman, dostane v januári budúceho roka a v medzinárodnej premiére ho premietnu na februárovom festivale v Berlíne.

Tom Hanks sa nedávno predstavil slovenským divákom v komédii Moja krásna učiteľka, ktorú aj režíroval. Zostáva dúfať, že film Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko ho ukáže v lepšom svetle. Slovenská premiéra je predbežne naplánovaná na 12. apríl 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba