Kvalita Filmoviedok kolíše

Diváci sa síce od Slovenskej televízie nedočkali novej slovenskej rozprávky, ale ponúkla im zopár nových celovečerných filmov vlastnej výroby. Jednotka totiž 12. decembra spustila vysielanie cyklu Filmoviedky. Doteraz z neho uviedla tri tituly. Spája ich to, že každý príbeh je rozprávaný z pohľadu troch postáv. Okrem tvorcov, tém a žánrov sa však odlišujú aj kvalitou.

28.12.2011 12:00
Záber z filmu Obhliadka. Foto:
Záber z filmu Obhliadka.
debata

Najlepší bol začiatok
Celý cyklus odštartoval sľubne a prvý film s názvom Obhliadka mal na pomery STV nadpriemernú sledovanosť. Nakrútila ho Mariana Čengel Solčanská, ktorá vsadila príbeh rodiny, kde dochádza k čudnému úmrtiu starca, do dedinského prostredia. Pri náčrte fungovania vidieckeho organizmu použila vierohodné postrehy a osvedčila sa aj pri výbere a vedení hercov, ktorí nepatria k najobsadzova­nejším (Lucia Gažiová, Gabriela Dolná, Juraj Igonda, Ivan Palúch). Režisérka pritom nazerá do rodiny, ktorá zápasí s finančnými a predovšetkým so vzťahovými problémami. Matka v stredných rokoch, ktorá má toho na pleciach najviac, sa snaží udržať špinu pod kobercom, aby navonok nebola až tak vidieť. V útrobách rodiny však necítiť žiadny pozitívny impulz, len zatuchnuté výčitky, odcudzenosť a spupnosť.

Je to prenikavá ťaživosť, ktorú sa podarilo dobre podložiť, hoci by sa to zaobišlo aj bez niektorých do očí bijúcich príkladov. V závere je zase rozprávanie príliš nadstavované a vyznenie filmu tým stráca na príkrosti, ale v Obhliadke na rozdiel od nasledujúcej snímky cyklu prevažujú pozitíva.

Druhý film Výstrel navyše nakrútil režisér Ján Stračina, ktorý sa dotýka zaujímavej a aktuálnej témy. Zaoberá sa aj korupciou v politických kruhoch spojenou s aroganciou a nedotknuteľnosťou mocných. Znie to však pútavejšie, ako to napokon vyzerá.

Tentoraz nevyšlo ani obsadenie kľúčových postáv, predovšetkým Petra Kočiša do úlohy bývalého policajta Robina, ktorý je doma vzorným otcom a milujúcim manželom, ale „v teréne“ sa má zmeniť na drsniaka odhodlaného zabíjať. Robinovmu príbehu chýba presvedčivosť aj dravosť a napätie. Vyznieva naivne, čo podčiarkuje rozprávačská ťažkopádnosť režiséra, ktorý si priveľmi vypomáha hudobným podkladom. Stredná časť príbehu, ktorá sa odohráva medzi skorumpovanými zazobancami, je zase vyhrotená až do karikatúrnych rozmerov s prehrávajúcimi hercami. No a tretia vetva príbehu je viac-menej prehliadkou telesných vnád Vice Kerekes. Celé to napokon vyznieva ako konštrukt, v ktorom je veľa hluchých miest a zopár hysterických výkrikov.

Názov tretej Filmoviedky Olé, zápražka sľuboval čosi rezké, šarmantné a zábavné. Občas sa to síce objavilo vo výstupoch falošného kuchára Carlosa v podaní Juraja Mokrého (opäť riskantné obsadenie úlohy), ale inak je film v tomto smere „nedovarený“. Platí to aj pre ústredné postavy, ktoré sledujeme prevažne v práci, v priestore reštaurácie.

Treba si počkať
Slovenská televízia teraz pripravuje ďalšie štyri Filmoviedky, ale na tie si diváci budú musieť počkať. Do vysielania sa dostanú až koncom jarnej alebo začiatkom jesennej sezóny v budúcom roku. Štvrtý film z cyklu bude mať názov Nočný trezor a podľa scenára Viliama Klimáčka ho nakrúca režisér Karol Vosátko. Kľúčovou udalosťou príbehu je lúpežný prepad a o tom, ako k nemu došlo, rozprávajú opäť tri postavy – manžel okradnutej ženy, bezdomovec a motorkár. Každá línia má pritom iné žánrové zafarbenie – prvá má byť psychologickou sondou, druhá čiernou groteskou s parapsycholo­gickými prvkami a pohľad motorkára je podľa tvorcov akýsi „tarantinovský minifilm“. Na ďalších snímkach sa režijne podieľajú Yvonne Vavrová (Náhradná matka), Stanislav Párnický (Dušičky seniorov) a Martin Kákoš (Obzri sa včas).

Podľa informácií hovorcu Rozhlasu a televízie Slovenska Richarda Šümeghyho sa tento rok cena jedného dielu cyklu Filmoviedky, ktorý vzniká na základe zmluvy so štátom, pohybuje v rozmedzí 140– až 160-tisíc eur. S tým, že interné náklady RTVS sú približne 20-tisíc eur. V nasledujúcom roku bude výroba pokračovať a cena každého filmu má byť na úrovni 120-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba