Harry Potter sa lúčil v kinách

V lete tohto roku sa do kín opäť dostal Harry Potter. Tentoraz to však bolo iné, pretože sa tak stalo posledný raz. Po desiatich rokoch úspešného ťaženia sa filmová séria skončila. Detské postavy dospeli a s nimi vyrástli aj ich predstavitelia. Daniel Radcliffe, Emma Watsonová a Rupert Grint si po ôsmich potterovských filmoch hľadajú novú cestu. Otázka znie, či spomínaným hercom značka Harry Potter uľahčí alebo skomplikuje ďalšiu kariéru.

30.12.2011 08:00
Harry Potter a dary smrti: Časť 2 Foto:
Záber z filmu Harry Potter a dary smrti: Časť 2.
debata

Autorka knižnej predlohy Joanne K. Rowlingová sa pár dní po vydaní druhej časti vyznala, že o jej príbehy sa už síce zaujímajú hollywoodske štúdiá, ale jej hlavnou ambíciou je písanie a predávanie kníh, nie Hollywood. To bol rok 1998 a v tom nasledujúcom padlo rozhodnutie – Potter sa dostane aj na strieborné plátno. Spoločnosť Warner Bros. zakúpila filmové práva na prvé štyri knihy a v novembri 2001 mal premiéru titul Harry Potter a kameň mudrcov.

„Dielo J. K. Rowlingovej je plné originálnych nápadov, silných emócií, pestrej škály vynikajúco stvárnených charakterov a tiež dobrodružstva, o ktorom sníva aspoň kúsok každého z nás. Navyše dáva do popredia hodnoty, ktoré má na vrchole svojho rebríčka väčšina ľudí: priateľstvo, oddanosť, lásku, rodinu,“ uviedla pred časom Eva Krausová, ktorá uverejňovala vlastné potterovské príbehy na webovej stránke potter.sk. S jej výrokom by sa isto stotožnili tisícky ďalších fanúšikov. A úspech filmovej série je prepojený s popularitou knižných predlôh.

Na počiatku bolo slovo, a to bolo od Rowlingovej. Autorka prišla v správnom čase so správnym materiálom, ale ani filmári nič nepodcenili. Ľuďom ponúkli uspokojivý produkt – profesionálne spracovaný, s veľkorysou výpravou, pridržiavajúci sa knihy a skvelo spropagovaný. Výsledkom bolo, že prvý potterovský film zarobil v kinách celého sveta takmer miliardu dolárov.

Najvyššie tržby však dosiahla práve posledná časť s názvom Harry Potter a Dary smrti II. Rozlúčka s rokfortskými čarodejníkmi vyniesla 1,3 miliardy dolárov, čo z nej spravilo najúspešnejší film tohto roka a tretí najúspešnejší titul histórie. Producenti pritom šalamúnsky rozdelili posledný siedmy knižný príbeh do dvoch filmov, čím oddialili definitívny koniec série a znásobili tržby.

Rozlúčka bola, samozrejme, emotívna, pretože Potter je fenomén. Vo svete sa predalo okolo 450 miliónov kníh, osemdielna filmová séria zarobila dovedna 7,7 miliardy dolárov. Svetom lietali správy, ako nedočkavci v potterovských kostýmoch berú útokom kníhkupectvá po vydaní každej novej časti. Alebo ako nocujú pred kinami, kde sa má konať premiéra filmového Pottera. O množstve založených fanklubov nehovoriac. Filmové verzie stvorili nové celebrity a účasťou v sérii nepohrdli ani uznávaní herci ako napríklad Alan Rickman, Maggie Smithová, Ralph Fiennes, Gary Oldman či Emma Thompsonová.

Rowlingová síce nedávno vyhlásila, že sa nechystá písať ďalšie pokračovanie, ale predstavila digitálny projekt Pottermore.com, cez ktorý ponúka veľa dodatkov k príbehovému svetu Harryho Pottera. Nedá sa teda hovoriť o jeho konci. Aj preto, že rokfortskí čarodejníci sa budú určite často objavovať na televíznych obrazovkách. Vianočný čas je na to ako stvorený.

Článok je súčasťou Ročenky Pravdy, ktorá mapuje výnimočné dni na Slovensku, vo svete, v ekonomike, kultúre a športe v roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba