MFF Bratislava - slávni vedľa neznámych

Trinásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (MFF Bratislava) prinesie viacero zmien. Tá najdôležitejšia je, že má nový programový tím a nové sekcie. Okrem toho urobí ďalší krok smerom do centra mesta. MFF Bratislava sa začne už 4. novembra.

27.10.2011 09:00
Taliansky scenárista, režisér a herec Gianni Di... Foto:
Taliansky scenárista, režisér a herec Gianni Di Gregorio má 62 rokov a na festivale v Bratislave bude súťažiť s filmom Soľ života, ktorý je len jeho druhým režijným projektom.
debata

Začínajúci nemusia byť mladí
Kľúčovou sekciou festivalu zostáva súťaž prvých a druhých hraných filmov. V zostave sa ocitlo jedenásť snímok, medzi nimi aj slovenský titul Viditeľný svet a český projekt Alois Nebel. V tejto sekcii je ešte málo zvučných mien, ale neznamená to, že svoje prvé a druhé filmy nakrúcajú iba mladí režiséri. Veď argentínsko-francúzsky tvorca Santiago Amigorena napísal štyri knihy a viac ako dvadsať scenárov, kým sa posadil na režisérsku stoličku. Debutoval však veľkolepo – trilerom Pár dní v septembri (2006), v ktorom si zahrali Juliette Binoche, John Turturro či Nick Nolte. Aktuálny ročník MFF Bratislava uvedie jeho druhý film Iné ticho.

Talian Gianni Di Gregorio mal zase 59 rokov, keď v Bratislave zvíťazil s debutom Sviatočný augustový obed (2008). Teraz sa do festivalovej súťaže vracia so snímkou Soľ života. Sviatočný augustový obed pritom nebol žiadnou ťaživou výpoveďou, vynikal ľahkosťou rozprávania, civilnosťou, príjemným humorom a nadhľadom. Di Gregorio si v ňom aj zahral – dobráckeho muža v rokoch, ktorý sa stará o svoju staručkú matku, a keďže potrebuje splácať dlhy, ubytuje ešte zopár nespratných starých dám. V Soli života sa objaví ako čerstvý penzista, s ktorým všetci blízki zametajú a kamaráti mu radia, aby sa nevzdával a našiel si milenku.

Di Gregoriove filmy by sa isto hodili aj do novej sekcie MFF Bratislava, ktorá má veľavravný názov Antidepresíva. A nová je aj sekcia Príbehy. V nich už sa dajú nájsť slávne režisérske mená, hoci oveľa viac sa ich dostalo do programového bloku Panoráma. Je v ňom víťaz benátskeho festivalu Alexander Sokurov so snímkou Faust, držiteľ tohtoročnej Zlatej palmy z Cannes Terrence Malick s filmom Strom života alebo iránsky režisér Asghar Farhadi s projektom Rozchod Nadera a Simin, ktorý získal Zlatého medveďa v Berlíne. Takže oproti začínajúcim režisérom budú stáť tí ostrieľaní a drsné výpovede o živote na hrane majú vyvažovať pozitívne ladené filmy.

Slovenskí režiséri skúšajú aj horory
Nový programový tím MFF Bratislava vedie srbský kritik Nenad Dukić, ktorý upozornil, že festival poslúži aj ako miesto, kde sa slovenské filmy predstavia zástupcom prestížnych zahraničných médií. Domácej tvorbe je opäť vyhradená špeciálna sekcia Made in Slovakia, v ktorej bude pätnásť titulov. A netradične sa v nej objavia aj horory. Presnejšie dve poviedky z pripravovaného hororového filmu Strach. Poviedka Interview sa bude podľa traileru odohrávať v temných priestoroch obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu a desivé udalosti v nej spustí stúpenec okultizmu. Monsterproces je zase príbehom sudkyne, ktorú začne prostredníctvom drogy manipulovať 13-ročný chlapec. Nakrúcali Peter Magát a Milan Balog.

Okrem súťaže prvých a druhých hraných filmov má MFF Bratislava aj ďalšie dve súťaže – dokumentov a krátkych filmov. Víťazov vyberú porotcovia, ale držiteľ ocenenia za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii je známy už teraz. Bude ním Zdeněk Svěrák, ktorého v júni ocenil aj trenčianskoteplický Art Film Fest.

Trinásty ročník MFF Bratislava sa v hlavnom meste uskutoční od 4. do 9. novembra. Ponúkne projekcie v multiplexe nákupného centra Eurovea, v kinách Lumi?re a Mladosť, v Slovenskej národnej galérii aj v Mestskom divadle DPOH. Po skončení bratislavskej časti sa výber z programu predstaví v Banskej Bystrici a Brusne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba