Recenzia: Tintin je ako dobre namazaný stroj

Režisér Steven Spielberg je späť. Možno by sa mal v prvej vete ocitnúť názov jeho nového filmu Tintinove dobrodružstvá, pretože aj Tintin je pojem. Ale vďaka Spielbergovi sa tento komiksový hrdina nemusí na plátne červenať od hanby. Navyše, slávny americký režisér nám už tri roky nič nepredviedol a svojím predchádzajúcim filmom vyvolal rozpaky.

04.11.2011 09:00
Záber z filmu Tintinove dobrodružstvá Foto:
Záber z filmu Tintinove dobrodružstvá
debata

Bol to pokus o návrat k sérii o Indiana Jonesovi. Pokus, ktorý vyšiel iba napoly. S Tintinom to dopadlo lepšie. A jeho dobrodružstvá pripomínajú tie, ktoré prežíval starý dobrý Indy. Ešte treba dodať, že na filmovom Tintinovi sa ako producent podieľal ďalší zdatný „remeselník“ Peter Jackson – tvorca Pána prsteňov.

Na počiatku príbehu stojí model lode, v ktorom je ukrytý zvitok. Ten model spôsobí, že sa okolo reportéra Tintina začnú diať čudné veci. O zvitok javí veľký záujem muž menom Sacharin. A nezastaví sa pred ničím. Tintin teda spojí svoje sily s kapitánom Haddockom, aby vypátral tajomstvo zvitkov a porátal sa so Sacharinom. Lenže Haddock je starý opilec, ktorému neslúži pamäť.

Príbuzný Indyho
Na rozdiel od filmov o Indiana Jonesovi sú Tintinove dobrodružstvá animované, i keď animátori stavali na prejave živých hercov, ktorí odviedli kus práce. Základné podobnosti s Indym sú v tom, že opäť ide o riešenie záhad sprevádzané množstvom atraktívnej akcie, ktorá sa odohráva na zemi, vo vzduchu aj na vode, v exotických kulisách, s húževnatým protivníkom a komickými figúrkami.

No a spojnicou je, samozrejme, Spielberg, ktorý sa znovu predvádza ako suverénny rozprávač a baví sa zabávaním publika. Vidno, že do rúk dostal materiál, s ktorým sa rád pohral. Vymýšľa pekné prechody medzi scénami, s ľahkosťou zužitkúva množstvo nápaditých drobností, odkazuje na svoje staršie filmy, komponuje zábery tak, aby prekvapil, alebo ich rôzne ozvláštňuje, aby pulzovali… Akčné pasáže zreťazujú atrakcie, takže keď lietadlo po bláznivom prelete búrkou napokon „pristane“, netreba očakávať, že je vec uzavretá. O pár okamihov totiž nastupuje mikrozápletka s padákom. Spielberg je výborný režisér, pôžitkársky remeselník. A Tintinove dobrodružstvá sa valia dopredu ako dobre namazaný stroj.

Môže aj dobré škodiť?
Spomenuté Spielbergove kvality sa navyše úspešne prepájajú s 3D formátom, ktorý v tomto prípade nemá význam len ako plagátové lákadlo. No hoci ide vo filme všetko ako po masle a divák sa má stále na čom zabávať, postupne sa dostáva do štádia, že aj dobrého veľa škodí. Akokoľvek sa dá obdivovať Spielbergova zručnosť, tie vonkajšie atrakcie, ktoré ponúka, sa rozťahujú na úkor postáv. Kopí sa ich priveľa a občas sú až prehnane výstredné, akoby tvorcovia chceli v prvom rade dávkovať niečo veľké, dynamické, bizarné. V tomto zmysle sa prejavuje silenosť Tintinových dobrodružstiev. A Spielbergovi tým úplne nevychádza to, o čo sa celý čas snažil – aby divákov držal pevne vo svojich rukách a nedopustil, aby im vo filme niečo zovšednievalo.

Záver snímky pripravil pôdu na pokračovanie a povráva sa, že by ho mal režírovať Peter Jackson. Spielberg sa síce nechal trochu uniesť, ale inak dokázal, že vie, ako zabávať a že v tom patrí k špičke. Jackson to po ňom nemusí mať ľahké.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Tintinove dobrodružstvá, USA, Nový Zéland 2011
scenár: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
réžia: Steven Spielberg
hrajú: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg a iní
slovenská kinopremiéra: 3. novembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba