Festivalovej porote zavoňali Agáty

Víťazom 13. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa stal argentínsko-španielsky titul Agáty. O držiteľovi Grand Prix rozhodla päťčlenná porota, ktorá posudzovala desať hraných snímok.

10.11.2011 12:00
Záber z argentínsko-španielskeho filmu Agáty,... Foto:
Záber z argentínsko-španielskeho filmu Agáty, ktorý na MFF Bratislava získal Grand Prix.
debata

Bola medzi nimi aj slovenská psychologická dráma Viditeľný svet, ktorá neobišla naprázdno. Jej režisér Peter Krištúfek si vybral predstaviteľa hlavnej úlohy dobre, pretože cenu pre najlepšieho herca získal Ivan Trojan. Za stvárnenie osamelého muža, ktorý žije na sídlisku, pozoruje rodinu zo susedstva a napokon sa do nej rozhodne preniknúť. MFF Bratislava vyhlásil výsledky na slávnostnom ceremoniáli v stredu.

Aj málo slov veľa prezradí
Hlavná súťaž opäť pozostávala z hraných filmov, ktoré režiséri nakrútili ako svoje prvé alebo druhé celovečerné diela. Tvorcom víťazných Agátov je Argentínčan Pablo Giorgelli. Jeho snímka sleduje samotárskeho kamionistu Rubéna, ktorý na jednej zo svojich ciest vezme do auta ženu s bábätkom. Veľa toho nenahovoria, ale aj tak sa postupne dokážu zblížiť.

Giorgelli získal s Agátmi Zlatú kameru na májovom festivale v Cannes a porota MFF Bratislava hovorila v súvislosti s jeho filmom o neobyčajnom zážitku. „Tak málo dialógov prezrádza tak veľa, a zároveň zobrazuje ľudskú srdečnosť, akú len málokedy vídať v režisérskych prvotinách,“ zdôvodnila udelenie Grand Prix snímke Agáty, ktorú navyše ocenila aj porota FIPRESCI (Medzinárodná federácia filmových kritikov).

Dráma osudového omylu
Cena za najlepšiu réžiu patrí francúzskemu filmárovi Vincentovi Garenqovi, ktorý mal v hlavnej súťaži svoj druhý celovečerný projekt Obvinený. Jeho hrdinom je Alain Marecaux, ktorého spolu s manželkou neprávom obvinia z pedofílie. Strávi mesiace vo väzení a jeho tri deti umiestnia do náhradných rodín.

Na otrasnom svedectve, ako súdna mašinéria môže zvalcovať niečí život len na základe krivého obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov, ocenila porota „režijnú virtuozitu zručnej kombinácie nekompromisne intenzívnych pohybov kamery a strohého strihu“. Naozaj, od momentu, keď Alaina zatknú, sa režisérovi darí precízne vytvárať atmosféru zodpovedajúcu pocitom človeka, ktorý v prvých chvíľach absolútne netuší, čo sa to deje a ako sa to mohlo stať. Neskôr začína chápať, že hoci nič nespravil, je bezmocný a zvyšok života môže hniť vo väzení. A ak aj nie, jeho život je od základov zničený.

Film vznikol podľa skutočnej udalosti – jedného z najväčších justičných omylov vo Francúzsku. Sugestívnosť snímky stojí do značnej miery aj na skvelom hereckom výkone hlavného hrdinu v podaní Philippa Torretona. Cenu pre najlepšieho herca však nakoniec získal spomínaný Ivan Trojan.

Na MFF Bratislava boli dovedna až tri súťažné sekcie, takže sa nehodnotili iba hrané filmy, ale aj dokumentárne a krátke. Medzi nimi už Slovensko zastúpené nebolo. Porotu dokumentárnych filmov napokon najviac oslovil mexicko-americký titul Nočný strážnik a sekciu krátkych snímok vyhral belgický projekt Nedele.

Festivalové dni v Banskej Bystrici a Brusne
Festival sa v stredu v hlavnom meste skončil, ale niekoľko filmov z programu uvidia diváci vo štvrtok v Banskej Bystrici a potom v neďalekom Brusne (11. – 12. novembra). Pôjde prevažne o novinky zo slovenskej produkcie (Kuracia láska, Nemoc tretej moci, …a já, Katarína Kolníková, Trou de Fer – Železná diera).

Bystrická Akadémia umenia však vo štvrtok o 16. h uvedie aj český titul Pod slnkom tma, ktorý získal tri ceny na nedávnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. Režisér Martin Mareček sprevádzal dvoch Čechov do zambijskej dediny, ktorú predtým vďaka grantom elektrifikovali. Viaceré zariadenia však nájdu poškodené alebo nefunkčné. Pustia sa teda do opráv, ale ťažšie to majú s presviedčaním miestnych, že za darované vybavenie musia niesť vlastnú zodpovednosť, starať sa oň a nezneužívať ho. Vo vzduchu pritom visí aj otázka, či sa táto pomoc odráža na živote tamojších ľudí iba pozitívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba