Nikita Michalkov čelí kritike pre Oscary

Okolo jedného z najslávnejších a najlepších ruských režisérov Nikitu Michalkova to opäť vrie. Časť filmárov a publicistov protestuje proti tomu, že Michalkovova výpravná novinka Citadela sa má za Rusko uchádzať o Oscara. Citadela totiž prepadla nielen u kritikov, ale aj u divákov. Proti tejto voľbe sa postavil aj Vladimir Meňšov - šéf ruského oscarového výboru, ktorý kandidáta na cenu americkej filmovej akadémie vyberá.

22.09.2011 12:00
Nikita Michalkov Foto:
Nikita Michalkov (uprostred)
debata

V súvislosti s Citadelou, v ktorej Michalkov aj účinkuje, médiá uvádzajú, že „ruský oscarový výbor zase raz uprednostnil kamarátske vzťahy pred zdravým rozumom“. „Všetko sa opiera o Michalkovovu osobnú moc. Do ruského oscarového výboru je nutné vliať čerstvú krv, nových ľudí, ktorí by neboli od Michalkova závislí,“ vyhlásil Meňšov, ktorý je, mimochodom, režisér oscarového filmu Moskva slzám neverí (1979).

Meňšov sa odmietol pod nomináciu Citadely podpísať, pretože jej neúspech v kinách aj u kritiky svedčí o jej „nespôsobilosti“ a prekáža mu aj to, že film navrhol nominovať sám autor. Šéf oscarového výboru vidí lepších kandidátov napríklad v tituloch Jelena (réžia: Andrej Zvjagincev) alebo Faust (réžia: Alexander Sokurov), ktorý nedávno získal Zlatého leva na festivale v Benátkach. Za to, aby Rusko pred americkou Akadémiou filmového umenia a vedy reprezentovala dráma Citadela, bolo päť z ôsmich hlasujúcich členov oscarového výboru.

K ich rozhodnutiu má výhrady aj Michalkovov brat Andrej Končalovskij, ktorý je tiež známy režisér. Podľa neho výbor stratil legitimitu, pretože nereprezentuje širšiu filmovú obec. A Končalovskij zároveň tvrdí, že je zvláštne nominovať film, ktorý je súčasťou väčšieho cyklu. Citadela totiž súvisí s Michalkovovou snímkou Unavení slnkom 2: Odpor (2010) a celý projekt sa odvoláva na starší titul Unavení slnkom (1994), ktorý dokonca získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Ak by sa teraz režisér Nikita Michalkov rozhodol zrieknuť nominácie svojho filmu, tak by bol ešte zvolaný oscarový výbor na ďalšie hlasovanie.

debata chyba