MFF Bratislava čaká test kvality

Medzinárodný filmový festival Bratislava (MFF Bratislava) vymenil programový tím a začiatkom novembra sa ukáže, ako sa táto zmena osvedčila. Festival odštartuje snímka Woodyho Allena Polnoc v Paríži a návštevníci spoznajú aj nové sekcie ako Antidepresíva či Filmové príbehy.

03.10.2011 10:00
Owen Wilson a Rachel McAdamsová vo filme... Foto:
Owen Wilson a Rachel McAdamsová vo filme Woodyho Allena Polnoc v Paríži, ktorý otvorí 13. ročník MFF Bratislava.
debata

„V súčasnosti vo svete nevidím výrazné filmové vlny alebo dominantné národné kinematografie. Pred pätnástimi rokmi by sa to dalo povedať o čínskom filme alebo o iránskom. Potom sa zase výrazne presadila rumunská tvorba. Teraz sa nedá na nič podobné poukázať. Preto bude festival v znamení rozmanitosti – tém, štýlov, autorských prístupov,“ povedal pre Pravdu srbský kritik Nenad Dukić, ktorý stojí na čele nového programového tímu MFF Bratislava.

Pokus o vyváženosť
Dukić upozornil, že v hlavnej festivalovej súťaži prvých a druhých hraných filmov sa dajú nájsť noví tvorcovia, ktorí stoja za pozornosť. Tento rok v nej bude aj slovenský zástupca – Peter Krištúfek s psychologickou drámou Viditeľný svet. Zo snímok známych a ostrieľaných filmárov uvedie festival napríklad ruský titul Faust, ktorý nakrútil Alexander Sokurov a nedávno s ním získal Zlatého leva v Benátkach. Kompletný zoznam filmov bude známy až o niekoľko dní.

Keď vlani z MFF Bratislava odchádzal umelecký riaditeľ Matthieu Darras, výkonný riaditeľ Vojtech Kabáth hovoril o ambícii položiť väčší dôraz na diváckejšie filmy. Aké publikum chce teda zaujať nový programový tím festivalu? „Mojím zámerom je vyváženosť programu. Takže budeme mať sekcie, ktoré uspokoja najmä filmových profesionálov, kritikov a publicistov. A budeme mať aj filmy a bloky, ktoré zaujmú verejnosť. K takým patria sekcie Antidepresíva či Filmové príbehy. Aj tam však chceme premietať kvalitné snímky. Takmer celý svet je zahltený komerčnou produkciou, preto by mal festival ponúknuť čosi odlišné. Hoci sú to aj filmy, ktoré si od publika vyžadujú trpezlivosť,“ ozrejmil Nenad Dukić.

Nádej v núdzi a silné príbehy
Zostavovateľom spomínaných sekcií Antidepresíva a Filmové príbehy je český filmový publicista Radovan Holub. „Prvá z nich predstaví snímky, ktoré sa síce často zaoberajú závažnými problémami, ale je v nich zároveň nádej a nejaké pozitívne východisko. Ako napríklad v Le Havre režiséra Akiho Kaurismäkiho. Myslím si zároveň, že najväčšou devízou kinematografie je možnosť rozprávať príbehy, a to súvisí s druhou sekciou,“ uviedol Holub, ktorý sa pri výbere zameriava na aktuálne filmy. Aj na také, ktoré tento rok uvádzali festivaly v Cannes, Toronte či Benátkach.

„Fascinoval ma príbeh Francúza Jeana Marca Calveta, ktorý si prešiel všeličím. Žil ako dieťa ulice, v Amerike robil bodyguarda mafiánom, ktorým ukradol peniaze, vo veľkom bral drogy a dostal sa až na pokraj smrti. Ale nakoniec sa z toho vyhrabal, začal maľovať a vystavuje aj v New Yorku. Film sa končí jeho slovami: "Nikdy nie je neskoro“ a ja by som bol veľmi rád, keby bol tento silný dokument profilovou snímkou sekcie Filmové príbehy," dodal Holub. Okrem toho menoval aj vlaňajší hit nemeckých kín Friendship! alebo rakúsky dokument Abendland, ktorý vypovedá o povahových črtách Európy a cesta naprieč starým kontinentom sa začína na hranici Slovenska s Ukrajinou.

Výmena multiplexu
V novom programovom tíme MFF Bratislava je ešte Erwin Houtenbrink, dlhoročný spolupracovník slávneho festivalu v Rotterdame, a absolvent filmovej vedy na bratislavskej VŠMU Pavel Smejkal. Trinásty ročník MFF Bratislava sa bude konať od 4. do 9. novembra a tentoraz sa presunie z Auparku do multiplexu v obchodnom centre Eurovea. Premietať sa však bude aj v kine Mladosť, vo filmovom klube 35mm na VŠMU, v Slovenskej národnej galérii a Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Časť bratislavského programu sa navyše od 10. do 12. novembra predstaví v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba