Hre o tróny zazvoní zvonec

Koniec špekuláciám a zaručeným krkolomným teóriám? Iba niekoľko ľudí na svete pozná odpovede, na ktoré čakajú fanúšikovia seriálu HBO Hra o tróny a mali by sa ich dočkať tento rok v apríli, keď HBO odvysiela záverečnú ôsmu sériu.

03.01.2019 09:30
hra o tróny, game of thrones, armáda mŕvych,... Foto:
Koniec Hry o tróny je neodvratný, Stena padla a do Západozeme kráča armáda mŕtvych na čele s Nočným kráľom.
debata

Ako finále uspokojí fanúšikov ťažko povedať. Keď sa v roku 2010 šiestou sériou končil mysteriózny seriál Nezvestní o skupine stroskotancov, ktorí prežili haváriu lietadla na tajuplnom ostrove ďaleko od civilizácie, množstvo divákov zostalo záverom zaskočených a sklamaných. Jeden z najdrahších a najsledovanejších seriálov totiž vtedy neponúkol odpovede na množstvo otázok. Práve nákladní Nezvestní patrili k priekopníkom dnešných televíznych seriálov, ktoré často nielen výpravnosťou prekonávajú filmovú produkciu.

Keď sa v máji 2010 Nezvestní končili, HBO malo už u tvorcov Hry o tróny dva mesiace objednanú jej prvú sériu. Na obrazovky sa dostala v apríli 2011 a jej popularita od série k sérii rástla, až sa z nej stal celosvetový fenomén.

Už keď v roku 2012 zostavoval americký portál Vulture.com zameraný na populárnu kultúru rebríček najoddanejších fanúšikovských základní, na prvé miesto zaradil priaznivcov Hry o tróny. Predbehli tak Hviezdne vojny, šialenstvo menom Twilight, Harryho Pottera, Justina Biebera, Lady Gaga aj uctievanú ikonu amerických domácností, moderátorku Oprah Winfreyovú. Hoci vtedy seriál ešte nebol celkom celosvetovým fenoménom, veľkú fanúšikovskú základňu tvorili fanúšikovia jeho knižnej predlohy z pera Georgea R. R. Martina. Seriál však Martina, ktorý nie a nie dopísať poslednú knihu svojej série, predbehol. Dej siedmej série, ktorá sa vysielala v lete 2017, sa tak už nemal oprieť o akú knihu, hoci tvorcovia seriálu s jeho románovým otcom konzultovali.

Záver siedmej série sa podľa očakávaní niesol v duchu príprav na seriálové finále. V Kráľovom prístavisku sa stretli Cersei, Jon Sneh, Tyrion Lannister aj Daenerys, matka drakov. Sneh ako Kráľ severu prišiel so svojimi spojencami presvedčiť Cersei, že hrozba spoza Múru je reálna a ak sa proti nej nespoja, nemajú šancu. Tehotná Cersei však pripraví lesť.

Siedma séria potvrdila niekoľko fanúšikovských teórií, ukázala naplno potenciál drakov a ponúkla divákom viacero dychberúcich výjavov. Hoci tvorcovia o ôsmej sérii toho zatiaľ veľa neprezradili, isté je, že divákov čakajú podobne fascinujúce výpravné scény. "Posledná séria bude výnimočná. Už sa dotočilo a bude tam jedna scéna, ktorú ak dobre tvorcovia postrihajú, poviete si, že nič podobné ste ešte nevideli,“ povedal v septembri na bratislavskom Comics Salóne Vladimír Furdík. Slovenský kaskadér stvárňuje v seriáli postavu Nočného kráľa. Ten je na čele hordy mieriacej spoza Múru, ktorý padol. Hru o tróny tak čaká konflikt dvoch civilizácií, ktorého hrozba visela nad celým seriálom. A čaká ju aj súboj drakov, pretože jeden z nich sa ocitol na druhej strane. Stretne sa oheň a ľad, stretnú sa živí a mŕtvi. Posledná, ôsma séria bude mať iba šesť epizód. Špekuluje sa, že by mohli mať dĺžku celovečerných filmov, nič však nie je potvrdené. Na poslednú sériu čakajú fanúšikovia už od augusta 2017. Hoci nakrúcanie záverečných častí sa začalo už o dva mesiace neskôr, trvalo až do júna 2018. Keď sa k tomu priráta čas potrebný na postprodukciu náročných scén plných efektov, výsledkom je premiéra v apríli 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #19 udalostí roka 2019