Seriál Hra o tróny priniesol stretnutia, na ktoré sa čakalo

Čas stretnutia s mŕtvymi sa definitívne blíži. Podľa upútavky k šiestej časti siedmej série Hry o tróny im kráľ severu Jon Sneh bude opäť stáť zoči-voči už o týždeň. Ale aj piata časť, ktorá po minulotýždňovom veľkolepom bojovom finále priniesla určité upokojenie, ponúkla divákom niekoľko stretnutí, na ktoré sa čakalo. Ďalšia časť textu obsahuje spoilery.

14.08.2017 17:02
Hra o tróny Foto:
Matka drakov Daenerys netuší, že Jon je po smrti, takisto ako nevie, že Jon je synom jej brata Rhaegara.
debata (1)

Hoci sa Jon Sneh „stretol“ s drakmi už v predchádzajúcich epizódach, až v piatej časti sa jednému z nich postavil tvárou v tvár. Za fascinovaného pohľadu Daenerys sa ho dokonca odvážil pohladiť. Odmenou mu bolo jemné pradenie. Prečo mu to drak dovolí? To, že má Jon Sneh targaryenskú krv, mu zrejme pomohlo, draky však nereagujú na Targaryenovcov automaticky kladne. Aspoň v knižnej predlohe. Existujú teórie, že Jon Sneh môže mať k drakom blízko vďaka tomu, že je po smrti a mágii, ktorá ho pomohla oživiť.

Matka drakov Daenerys netuší, že Jon je po smrti, takisto ako nevie, že Jon je synom jej brata Rhaegara. Doteraz sa predpokladalo, že ho splodil ako výsledok nemanželského vzťahu so sestrou Neda Starka Lyannou. Piata časť aj v tomto priniesla zvrat. Žena Jonovho priateľa Samwella Tarlyho Gilly číta z denníka najvyššieho septona Mynarda a kým jej muž skočí do reči, stihne prezradiť, že Rhaegan požiadal o anulovanie svojho manželstva s Eliou Martel a znovu sa tajne s niekým oženil v Dorne. Rhaegonov sobáš s Lyannou by z Jona Sneha robil právoplatného nárokovateľa na železný trón.

V predchádzajúcej časti to medzi Jonom a Daenerys zaiskrilo. Príbuzenský vzťah by nemusel byť prekážkou ich romance – v Hre o tróny nie je incest nezvyčajný. Takýto vzťah udržiava napríklad kráľovná Cersei Lannisterová so svojím bratom Jamiem, ale incestné vzťahy majú svoju tradíciu aj v rode Targaryenovcov. Slúžili na udržanie čo najčistejšej pokrvnej línie a napríklad rodičia Daenerys boli súrodenci. Prekážkou vzťahu Jona a matky drakov však môže byť návrat Joraha Mormonta, hoci v knihách Georgea R. R. Martina Daenerys tvrdí, že Jorah ju nikdy nedostane. Tvorcovia seriálu sa však po tom, čo Martin nestíhal dokončiť pokračovanie, vybrali vlastnou cestou.

Jorah, dlhoročný spolupútnik kráľovnej, ktorý sa netají láskou k nej, sa mohol vrátiť vďaka tomu, že Samwell Tarly zariskoval a vyliečil ho zo sivého lupusu. Ten býva rozsudkom smrti. Rovnako ním býva aj výprava za Múr, kam sa Jorah spolu s Jonom Snehom a ďalšími vydajú na nebezpečnú misiu. Je s nimi aj Gendry, nemanželský syn kráľa Roberta Baratheona, ktorý sa do seriálu vrátil po trojročnej prestávke. K Jonovi Snehovi ho privezie Davos, ktorý sa do Kráľovho prístaviska vydal spolu s Tyrionom Lannisterom. Ten sa tu stretol s bratom Jamiem, aby ho presvedčil, že hrozba spoza Múru je reálna. V nasledujúcej časti, ktorá je predposlednou zo siedmej série, ju hrdinovia okúsia na vlastnej koži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Hra o tróny #HBO #Jon Sneh