Henrieta Mičkovicová si v lete trúfa na čitateľský rekord

Herečka Henrieta Mičkovicová v prázdninových mesiacoch nezavesí divadlo na klinec. Pod otvoreným nebom sa v cykle Letných shakespearovských slávností prevtelí do podoby neodolateľnej egyptskej panovníčky v hre Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra v Bratislave, Košiciach, vo Zvolene aj v Prahe. Napriek tomu myslí aj na vlastné kultúrne leto, keď umenie nielen rozdáva, ale i prijíma:

05.07.2011 06:00
Henrieta Mičkovicová Foto:
Henrieta Mičkovicová
debata

"Určite si pôjdem pozrieť film Odcházení. Premiéru debutu Václava Havla v Česku sprevádzal hurhaj a ostrá výmena názorov medzi kritikmi. Som naň veľmi zvedavá. Aj keby to naozaj nebol dobrý film, nebude to pre mňa stratený čas. Ale obvykle ma letná ponuka v našich kinách vôbec neláka.

To už skôr hudobné festivaly. Rada by som sa dostala na vystúpenie kapely Portishead na Pohode. A určite sa vyberiem aj na nejaký pekný koncert z ponuky bratislavského festivalu Viva Musica.

Chcem si pozrieť nové výstavy – Andyho Warhola, ktorého diela sa dajú vidieť v Bratislave po 12 rokoch, a expozíciu v SNG Nové Slovensko, na ktorej spolupracovala moja kamarátka, kostýmová výtvarníčka a scénografka Marija Havran.

Navyše som celý rok nakupovala knihy, teraz prišiel rad na to si ich prečítať. Tento rok vyšlo veľa zaujímavých slovenských autoriek. Zisťujem, že ma to dosť teší. Chcem si prečítať román Ivany Dobrakovovej Bellevue, Piatu loď Moniky Kompaníkovej a Láska je sliepka od Lucie Piusi. Určite si pribalím aj všetky diely Millennia od Stiega Larssona. A samozrejme detské knižky.

No a aby som už tradične nahnevala rodinu, keď celé dni na dovolenke čítam a nie je so mnou žiadna reč, vezmem si pre istotu aj niektorú z objavených próz Jána Roznera, Dejiny lásky od Nicol Krauss, výber z Bulgakova O prospešnosti Alkoholizmu, Encyklopédiu ruskej duše Viktora Jerofejeva a Zem, zem Sándora Máraia. Podľa toho, v akom budem rozpoložení, sa možno pustím aj do Proustovho Hľadania strateného času, ktoré som doteraz nečítala, ale nedávno som ho dostala do daru.

A ešte sa veľmi teším na knihu portugalského spisovateľa Fernanda Pessoa Dopisy přátelství, lásky a magie. V čítaní mám veľké resty, ale ja ich raz určite dobehnem! Možno už teraz v lete."

debata chyba