Andrej Šeban odporúča dokumentárny román Spytovanie

Gitarista, multiinštrumentalista, spevák a skladateľ Andrej Šeban v lete komponuje, spieva a hrá. Na budúci týždeň, v sobotu 23.júla, vystúpi na festivale Žákovic open a 6.augusta na minifeste Trnavský Jazzyk. Teraz pracuje na novom inštrumentálnom albume, hoci len pred pár dňami dokončil nahrávku nového CD s názvom Časozber, ktoré príde do predaja na jeseň.

13.07.2011 17:00
Andrej Šeban Foto:
Andrej Šeban
debata

„Všetky piesne na CD Časozber som si otextoval, zložil, zaspieval a zahral sám. Som egoista,“ konštatuje s úsmevom. O tom, čo ho zaujalo v kultúre a čo by odporučil čitateľom Pravdy, hovorí:

"Koncom mája som sa ocitol na vystúpení Lúčnice. Naposledy som ju videl, keď som bol malý, takže po rokoch som to vnímal novými očami. Bol som fascinovaný! Iste, je to štylizovaný folklór, ale čo už je dnes folklór originálny? Mohli by to byť pokojne aj Rytmus alebo raperi z Petržalky. Ale to, ako je postavené celé vystúpenie Lúčnice, považujem za živý dôkaz, že na Slovensku sa ešte stále dajú robiť veci na svetovej úrovni.

Z literatúry by som odporučil knihu Ivana Kadlečíka a Olega Pastiera Spytovanie. Ide o akýsi ,dokumentárny román’ v listoch a dobových dokumentoch, ktorý opisuje, čo sa vlastne v našej spoločnosti odohrávalo pred Novembrom ´89. Podobné texty sú veľmi potrebné.

A rád by som upozornil aj na knihy českého geológa, spisovateľa a filozofa Václava Cileka, ktoré sú výnimočné v chápaní vzťahu človeka a Zeme. Čítam jeho prácu Archeus: Fragment radostné vědy o trpaslících, ktorá vyšla vlani.

Stredný prúd ma nezaujíma ani v kinematografii, takže som si v uplynulom období pozeral filmy Rainera Wernera Fassbindera, ale aj ruských režisérov Andreja Zviaginceva a Alexandra Sokurova.

A určite vyrazím na novú výstavu v Slovenskej národnej galérii – Nové Slovensko – (ťažký) zrod moderného životného štýlu (1918 – 1949)."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba