Polívka má šesťdesiat. Túži po Berlíne a malom pive

Prvý nos klauna mu ešte ako dieťaťu vyrobil otec. Pre herca Bolka Polívku, ktorý sa v piatok dožíva šesťdesiatky, sa o pár rokov stal poznávacím znamením.

31.07.2009 07:00
Bolek Polívka Foto:
Herec Bolek Polívka sa nikdy netajil tým, že si občas rád vypije. Na otváracom večierku filmového festivalu v Karlových Varoch to však trochu s mierou alkoholu nezvládol.
debata

Patrí k nemu tak, ako profesia komik. Tým nemôže byť hocikto. Ale Polívka je považovaný za šťastného človeka, ktorý niekoľko veselých historiek či vtipov vysype z rukáva kedykoľvek.

Bolek Polívka sa narodil 31. júla 1949. Vyrastal v moravskej obci Vizovice. Podľa jeho internetovej stránky, v krásnej o chlp nenarušenej dedinke. Prečo o chlp? Pretože práve tu mali vyrásť Baťove závody. Známy veľkopodnikateľ však nakoniec šiel ďalej. Polívkov otec bol ochotnícky herec, ktorý do divadla často vodil aj syna.

„Nezabudnem, keď som prvý raz prišiel do šatne medzi divadelníkov. Tá nádherná vôňa líčidiel! Len čo si na to spomeniem, okamžite sa mi to vybaví. V štyroch rokoch ma začal otec aj obsadzovať. A na môj nos urobil klaunský nos,“ spomína Polívka, ktorý už ako malý klaun hrával s kvartetom Suli, Bruli, Poli, Vali.

Originálne spomienky má herec na stredoškolské časy. „Na každého žiaka pripadalo päť učiteliek. Skutočne! Boli to také tie učiteľky, čo čakali na odchod do Kanady za manželom a podobne. A to vám nedovolí flákať sa,“ píše na internetovej stránke v spomienkach.

Po absolvovaní Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne sa Polívka podieľal na založení divadla Husa na provázku a pôsobil v pantomíme Borisa Hybnera a Ctibora Turbu. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavil v roku 1978 a odvtedy si zahral v desiatkach ďalších snímok renomovaných režisérov.

„Je nad vecou a nič ľudské mu nie je cudzie,“ povedala Věra Chytilová na adresu Polívku a jeho úspechu v jej filme Dědictví aneb kurvahošigutentag.

Obľúbený herec má šesť detí a vďaka poslednej partnerke porušil niekoľko rokov dodržiavané pravidlo, že každé jeho dieťa musí mať vlastnú matku. Marcela Černá mu nakoniec porodila tri deti. A otec Polívka sa vraj pri výchove riadi heslom: zakazuje sa zakazovať.

Na jeho farme v Olšanoch sa už diali rôzne oslavy a podujatia. Najnovšie tam chce vybudovať berlínsky múr, ktorý by mal byť postavený z bezmála 300 kusov bariel. Na túto myšlienku prišiel po tom, čo mal v posledných troch rokoch zranený pravý aj ľavý členok a sám tieto ,,náhradné nohy" potreboval.

„Postavíme Berlín z roku 1988 aj s múrom, Každý si k nemu bude môcť prísť zameditovať a zvážiť, či tá prítomnosť nie je lepšia ako rozdelený Berlín,“ citovala Polívku Česká tlačová kancelária.

Samozvaný valašský kráľ neznáša pátos, frázy či omieľané otázky o jeho popíjaní. A čo by si k narodeninám želal? V rozhovore pre český denník MF Dnes na to dal svojskú šaškovskú odpoveď: „Malé pivo!“

debata chyba