Divadlo: Divadelný zemepis lásky

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava pozýva na inscenáciu Tektonika citov. Inteligentnú konverzačnú komédiu o pýche v láske a nesprávnom rozhodnutí napísal Eric-Emmanuel Schmitt.

20.01.2018 16:00
Petra Vajdová Foto:
Petra Vajdová a Milo Kráľ v predstavení Tektonika citov.
debata

Ide o jedného z najúspešnejších súčasných francúzskych autorov, o čom svedčí aj preklad jeho diel do 40 jazykov. Jeho najnovšia hra Tektonika citov je priamym pokračovaním tradície francúzskej komédie mravov, ako ju vo vrcholnej podobe reprezentujú Marivaux alebo Musset. Láska ako najvyšší ľudský cit je tu podrobená skúmaniu z dnešného uhla pohľadu, v mnohom však nadčasového.

Zdá sa vám názov záhadný? Tak pridávame motto hry: "Tektonika citov. Spomeň si, raz večer sme sa o tom rozprávali. City sa presúvajú ako platne zemskej kôry. Keď sa dajú do pohybu, spôsobujú kolízie, odliv a príliv, záplavy, erupcie, cunami, zemetrasenia… Presne to, čo sme práve zažili.”

Buď sa chcú niečoho zachytiť alebo sa túžia stratiť. A tak po tom, keď v antike pomenovali rieky „Zabudnutím“ a vyznačili rajské záhrady, v sedemnástom storočí načrtli mapu Nežností, plán ukazujúci ctiteľovi ako nasledovať dámu svojho srdca do krajiny Lásky, ktorú obmýva nebezpečný a rozbúrený oceán Vášní. Dnes sa zemepis zmenil, väčšmi sa flirtuje s dejinami ako s opisom krajiny, prítomnosť vysvetľuje minulosťou, nehybnosť pohybom a tuší, že pod efemérnou stabilitou zúria hybné sily…"

Hlavnými postavami inscenácie sú Diana de Pommeray (Petra Vajdová) a Richard Darcy (Milo Kráľ). Obaja sú ľudia z „lepšej“ parížskej spoločnosti, ktorí už za sebou majú istú životnú skúsenosť. Ona je skúsená ministerská pracovníčka (to vo Francúzsku niečo znamená!), venujúca sa otázke ženských práv; on je úspešný podnikateľ, ktorý sa Dianu celé roky pokúšal získať. Vzniká medzi nimi idylický vzťah. Len svadbu Diana tvrdošijne odmieta. Nechýba ani vtipná glosátorka hry – svokra, ktorá Richarda tajne zbožňuje. Do úlohy madame de Pommeray režisér Michal Spišák obsadil Božidaru Turzonovovú. Začiatok hry pôsobí až romanticky banálne. Diana sa však rozhodne vyskúšať city a zamilovanosť Richarda.

Ako sa dá očakávať, v tej chvíli sa všetko zhatí. Ba čo viac, nastane obrat o 180 stupňov. Ako by sa otvorila trinásta komnata, ako by sa láska mávnutím prútika premenila v čosi, čo sa podobá nenávisti. Obaja niekdajší milenci hrajú rafinované hry, v ktorých nie je vždy celkom jasné, či im ide o to, druhého získať, alebo ho zničiť. Napriek tomu puto medzi nimi trvá až do samého konca… a možno aj po ňom. Hru preložila Elena Flašková, scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Jan Kocman a hudbu zložil Róbert Mankovecký.

Pre úplnosť dodajme, že v roli Eliny sa predstaví Dominika Žiaranová a ako Rodica Jana Valocká. Hra, ktorá mala premiéru 12. januára, je na programe v pondelok 5. februára a v utorok 27. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tektonika citov #Eric-Emmanuel Schmitt