Zámocké hry zvolenské otvorila Balada pre banditu – dielo plné emócií a vášní

Živelnosť, nespútanosť, odvaha – aj tieto vlastnosti charakterizujú hlavného hrdinu muzikálu Balada pre banditu autorov Milana Uhdeho a Miloša Štědroňa, ktorý premiérovo uviedli v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene v réžii Petra Palika.

26.06.2018 10:56
balada pre banditu, Divadlo J. G. Tajovského Foto:
Živelnosť a dynamika kontra láska a neha aj to je Balada pre banditu.
debata

Ako červená niť poznačená krvou a túžbou, prelína divadelné predstavenie plné dynamických obrazov a podmanivých tanečných kreácií scénu, na ktorej dominujú herecké vášne a hudobné prepojenia.

Kultový český muzikál o divokosti v srdci, slobode, láske, bojoch, zbojníckej cti a zrade zo svojráznej Koločavy na Podkarpatskej Rusi, prináša veľké herecké obsadenie a vyhrotené emócie v naturálnom prostredí na pozadí prvej svetovej vojny.

Muzikál o záhadnej postave z dejín Podkarpatskej Rusi vychádza z medzivojnového českého románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Jeho divadelná podoba sa stala originálnym javiskovým dielom s prvkami etnografie a magického realizmu.

Biela čistota a neha kontra bojovnosť, nespútanosť a svojhlavosť – to všetko vyznieva z hudobných aranžmánov Martina Geišberga a Daniela Špinera. Piesne, hudobné kreácie či spevácke kompozície sú plné dobrodružstva, odvahy a oddanosti, ale aj lásky a túžby.

Postavy si kráčajú dejom nielen v rozličných kostýmoch, ale aj s rôznym citovým rozpoložením a aj keď ich guľka nemôže trafiť, sekere sa nevyhnú. Priateľova zrada, nevera milovanej ženy, neústupčivosť a vyhranenosť sa ocitajú nielen na scéne, ale aj v hudbe či choreografii. Scéna je prostá a jednoduchá, aj tak alebo práve preto evokuje pocity domova, utečenectva a živelnosti. Jasne ukazuje divákovi, že tam kde predtým bol mier kedykoľvek môže prísť smrť.

Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene otvorilo premiérou Balada pre banditu 45. ročník Medzinárodného letného divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské. V réžii a preklade Petra Palika sa predstaví celý umelecký súbor a hostia. Hudobné aranžmány zhmotnili Martin Geišberg a Daniel Špiner, nad bojovými scénami mal dohľad renomovaný Petr Nůsek a nad pohybovo-tanečnou zložkou Libuša Bachratá. Metaforickú scénu vytvoril Pavel Andraško a štylizované kostýmy Eva Farkašová. Dramaturgiu zastrešuje Uršuľa Turčanová. Titulnú postavu Nikolu Šuhaja zosobňuje Ondřej Daniš a postavu jeho lásky Eržiky Katarína Rozkošová.

Účinkujú Ondřej Daniš, Katarína Rozkošová, Daniel Výrostek, Svetlana Sarvašová, Iveta Marcineková, Lucia Letková, Michal Ďuriš, Juraj Smutný a.h., Dana Karolová, Štefan Šafárik, Jana Pilzová, Ján Marcinek, Vladimír Rohoň, Richard Sanitra, Marek Rozkoš, Veronika Slamková, Tomáš Ivanka a.h., František Kňazovič, posl. AU BB

Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene uvádza premiéru inscenácie Balada pre banditu pri príležitosti 100. výročia konca I. svetovej vojny a 100. výročia vzniku Československa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Jozefa Gregora Tajovského