Kňažkovho Shylocka netreba premeškať

Monodrámu Shylock Milana Kňažka si bratislavskí diváci môžu pozrieť tretí a poslednýkrát, a to v utorok 18. decembra o 19:00 v Divadle Astorka Korzo '90. Jej predstaviteľ herec Milan Kňažko získal vlani za mimoriadny herecký koncert v hre české divadelné ocenenie Thália.

17.12.2018 14:00
Milan Knažko Foto: ,
Milan Kňažko získal vlani za mimoriadny herecký koncert v hre české divadelné ocenenie Thália.
debata (8)

Vo viac ako 20-ročnej histórii tohto najvyššieho divadelného ocenenia v Českej republike sa stal jediným slovenským laureátom v kategórii činohra. Inscenácia textu o antisemitizme a prehnanej politickej korektnosti vznikla v pražskom Divadle Na Jezerce.

Hra Shylock sleduje herca Jona ako predstúpi pred divákov s monológom zo Shakespearovho Kupca benátskeho v maske Žida Shylocka. Po poslednom predstavení tejto hry na nemenovanom divadelnom festivale, kde sa mala hrať ešte štrnásť dní, ju vedenie festivalu pre vášnivé protesty stiahne. Protestné hlasy totiž inscenátorov hry a herca Jona obviňovali z antisemitizmu. Hra sa tak stáva obžalobou politickej korektnosti, ktorá môže páchať nedozerné škody nielen v oblasti umenia, priblížila monodrámu Golianová.

Monodráma Shylock, ktorú zatiaľ nespracovalo žiadne zo slovenských divadiel, mala v pražskom Divadle Na Jezerce premiéru 27. apríla 2016. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš. Milan Kňažko získal Cenu Thálie v marci 2017, prvú nomináciu na cenu mu udelili pred desiatimi rokmi za rolu Picassa z rovnomennej inscenácie pražského Divadla Ungelt. Shylocka uviedla bratislavská Astorka už dvakrát, inscenáciu videli aj diváci festivalu Sám na javisku v Trenčíne a na Višegrádskych dňoch v Košiciach. Úspech zaznamenala aj mimo Česko a Slovenska – v Bruseli, vo Viedni a Užhorode, dodala Golianová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #monodráma #Milan Kňažko #Astorka Korzo '90 #Shylock