Herci protestujú, chcú dialóg. Laššáková to necháva na vedenie SND

Dnes vydali členovia Činohry SND oficiálne vyhlásenie, v ktorom žiadajú ministerku Ľubicu Laššákovú o verejné stretnutie do konca novembra, aby spolu hovorili o situácii v SND. Ministerka Ľubica Laššáková prostredníctvom hovorcu rezortu Pavla Čorbu odkázala, že má za to, že ide o iniciatívu hercov, ktorí sa snažia vyjadriť názor a ponecháva riešenie problému na vedenie SND.

13.11.2019 14:08 , aktualizované: 14:40
debata (8)

VIDEO: Pozrite si, čo ministerke kultúry odkazujú herci Táňa Pauhofová, Jozef Vajda a Richard Stanke. Ten sa vyjadril aj k tomu či vidí paralelu v súčasných protestoch s tými zo 17. novembra 1989, keď stáli na rovnakom námestí. Vo videu je aj reakcia ministerstva kultúry.

Video

Členovia Činohry SND vydali v stredu predpoludním oficiálne vyhlásenie, v ktorom žiadajú ministerku Laššákovú (Smer-SD) o verejné stretnutie do konca novembra, aby spolu hovorili o situácii v SND. Ministerka prostredníctvom hovorcu Pavla Čorbu odkázala, že ide o internú záležitosť divadla, do ktorej nebude zasahovať. Stretnutie sa tak podľa všetkého neuskutoční.

Herecký súbor by na stretnutí s ministerkou chcel znova otvoriť otázku spôsobu voľby generálneho riaditeľa, ktorý by podľa nich mal svoju koncepciu prezentovať verejne, pred komisiou odborníkov. O pomoc chcú herci požiadať aj Výbor NR SR pre kultúru a médiá.

Členovia Činohry SND namietajú spôsob nominovania do vedúcich pozícií v divadle bez výberového konania a chcú od ministerky kultúry Ľubice Laššákovej odpoveď na otázku, prečo sa neuskutočnilo výberové konanie. „Toto stretnutie je reakciou na konanie ministerstva kultúry, ktoré obsadzuje vedúce pozície osobami bez potrebnej odbornej praxe a bez transparentných výberových konaní,“ uviedli. Radi by viedli so svojou ministerkou dialóg, no, ako spomenuli, pani ministerka doteraz nebola v Národnom divadle na žiadnej premiére.

„Ministerka kultúry pri využití zákonnej možnosti priameho menovania Vladimíra Antalu za generálneho riaditeľa SND uviedla, že tým preberá priamu zodpovednosť za výber generálneho riaditeľa a teda následne aj za chod a fungovanie SND. Žiadame preto pani ministerku kultúry o stretnutie a riešenie situácie v činohre SND,“ uviedol za členov Činohry SND herec Daniel Fischer.

Stanovisko adresované ministerke podpísalo vyše 30 členov Činohry SND a k pozvaniu na stretnutie s ministerkou sa pripojili zástupcovia iniciatívy Stojíme pri kultúre. Pozvanie na verejný dialóg, adresovaný ministerke kultúry Ľubici Laššákovej predniesla herečka Táňa Pauhofová.

Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry pre TASR na otázku, či sa Laššáková s hercami stretne, odpovedal, že ministerstvo ani ministerka sa nebudú miešať do interných záležitostí SND. „Ani vedenie, ani zástupcovia vedúcich odborov nemajú o týchto krokoch žiadne informácie, preto to rezort kultúry nepokladá za oficiálne stanovisko SND,“ povedal Čorba pre TASR.

Generálny riaditeľ SND Vladimír Antala odvolal 3. septembra dovtedajšieho šéfa činohry Michala Vajdičku. Zdôvodnil to nezvládnutím manažérskych povinností, čo však podľa členov Činohry SND odporuje faktom. Členovia činohry považujú odvolanie šéfa činohry Michala Vajdičku za nekoncepčný krok generálneho riaditeľa na začiatku jubilejnej stej sezóny a za precedens, ktorý umožní ďalšie nekoncepčné rozhodnutia, ktoré potenciálne môžu ohroziť fungovanie jednotlivých umeleckých súborov Slovenského národného divadla.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #herci #Ľubica Laššáková