Koho nachytal Revízor v Astorke

Divadlo Astorka Korzo '90 obohatilo svoj repertoár o vynikajúcu Gogoľovu komédiu Revízor (premiéra 13. novembra), ktorú režíruje Poliak Lukasz Kos. Vydarené predstavenie vzniklo v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave.

29.12.2019 13:00
REVIZOR foto c Ctibor Bachraty 08 Foto:
Boris Farkaš (mešťanosta), Róbert Jakab (Chlestakov) a Zuzana Konečná (mešťanostova dcéra) v Gogoľovom Revízorovi v divadle Astorka.
debata

Pripomeňme, že hra rozpráva o skorumpovaných štátnych úradníkoch. Tých vydesí správa o nečakanej kontrole zhora, ktorá ich môže stáť všetko – hrozí, že prídu o moc aj nahonobené úplatky obrovských rozmerov. Dielo Nikolaja Vasilieviča Gogoľa spôsobilo v Rusku v 19. storočí spoločenské zemetrasenie. Čo je však zaujímavé, hra z roku 1836 je stále aktuálna aj dnes, a to v mnohých krajinách.

Režisér Kos o hre hovorí: "Revízor je komédia. Ale tiež to je politická hra. Zároveň je to hra metafyzická. Gogoľ chcel, aby sa človek vysmial z diabla. Preňho to bola hra o príchode Antikrista. V našej koncepcii sa Revízor odohráva v súčasnej ruskej provincii, kde celý čas fungujú totalitné mechanizmy opísané Gogoľom. Komédia Revízor odhaľuje ľudskú povahu ako takú. A napokon, aj zúfalý, ten najvyšší, predstaviteľ moci v hre kričí: Čomu sa smejete? Sami sebe sa smejete! Pretože nielen on sa dopustil krádeže, krivdy a zneužitia moci.“

Gogoľ sám tvrdil, že ani jedna postava v jeho hre nie je pozitívna, o to sú všetky smiešnejšie. V Astorke sa o tom môžete presvedčiť a pobaviť sa na výkonoch výborných hercov. Revízora – Chlestakova hrá Róbert Jakab, jeho sluhu Osipa zasa Vlado Černý, mešťanostu Dmuchanovského stvárňuje Boris Farkaš, jeho ženu Annu Andrejevnu Marta Sládečková, ich dcéru Máriu Antonovnu Zuzana Konečná. Okrem mešťanostu sú ďalšími podarenými figúrami aj správca nemocnice a chudobinca Artemij Filipovič Zemľanik (Ady Hajdu), sudca Ammos Fjodorovič Ľapkin-Ťapkin (Matej Landl), poštmajster Ivan Kuzmič Špekin (Marián Miezga), škôldozorca Luka Lukič Chlopov (Peter Šimun), miestni statkári Peter Ivanovič Dobčinský (Marián Labuda ml.) a Peter Ivanovič Bobčinský (Miroslav Noga). Text preložil Ján Štrasser, dramaturgičkou je Andrea Domeová, pod hudbou k predstaveniu sú podpísaní Daniel Fischer a Martin Krajčír, scénu vytvoril Pawel Walicki, kostýmy Katarína Hollá, pohybová spolupráca Laco Cmorej. Predstavenie je najbližšie na programe 11. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #revízor #Astorka #Astorka Korzo '90 #Boris Farkaš #Gogoľ