Číre Pom Pomove rozprávky na činohernej scéne vo Zvolene

Rozprávky maďarského autora Istvána Csukása uviedli pod názvom Pom Pomove rozprávky premiérovo v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, v réžii Petra Palika s hudbou Daniela Špinera a Martina Geišberga.

02.01.2020 12:46
Pom Pomove rozprávky Foto:
Neposlušná hodinová ručučka sa posúva ako sa jej zachce.
debata

Hudobné zoskupenie Geišberg Špiner vo zvolenskej činohre obohatilo svojím umeleckým vkladom nejedno divadelné predstavenie. Teraz sa podpísali pod hudobné pozadie čírej, pútavej, živej a pôsobivej rozprávky pre deti aj pre dospelých.

Réžia Petra Palika v kostýmoch Martiny Fintorovej sa zaskvela na činohernom pódiu divadla, aby porozprávala divákom príbehy z troch rozprávok zručného autora pre deti, spisovateľa a básnika Istvána Csukása.

Režisér Palik a dramaturgička Uršuľa Turčanová spolu s celým tvorivým tímom sa rozhodli zinscenovať tri Csukásove rozprávky: Chudák Artúr Buchta, Gumovací pavúk a Hodinová Skočpružinka. Príbehy obalili do inscenačne veľmi príťažlivej podoby a tým nedovolili vydýchnuť divákom, ktorí, či deti či dospelí, napäto sledovali ako skončí svoju pozemskú púť najťažší čokoládožravec na svete Artúr Buchta.

Artúr Buchta miluje čokoládu najviac na svete. Foto: René Miko
Pom Pomove rozprávky Artúr Buchta miluje čokoládu najviac na svete.

Pôsobivá scéna Nade Salbotovej podčiarkovala nežné, detské príbehy zo všetkých oblastí nášho civilného života. Pokazené hodiny na veži či dynamický predajca pizze, nešťastná zebra či letuška rozprávali o svojich trampotách na ceste životom, aby na záver dali divákom jedinú pravdivú odpoveď na životnú otázku ako možno čeliť hocijakému problému s optimizmom a vynaliezavosťou. Tak sa zebra konečne rozhodla, že je bieločierna a nie čiernobiela, jednouchý pes sa zmieril s láskou so svojou životnou situáciou a kohút s úspechom dospieval svoje árie.

Herecký tím tvoria: Veronika Slamková, Lucia Letková, Katarína Rozkošová, Juraj Smutný, Ján Marcinek a Richard Sanitra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Jozefa Gregora Tajovského