Robin Hood? Boj malého človeka proti bezpráviu mocných

Podľa záznamov v škótskej kronike z 15. storočia nebol Robin Hood šľachetný zbojník, ale chladnokrvný hrdlorez. Zo stredovekého rytiera však ľudové povesti a legendy urobili chrabrého hrdinu, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Odvážne kúsky rytiera, žijúceho so svojou družinou v Sherwoodskom lese, cez priepasť času ožívali vo filmoch, v seriáloch, komiksoch, ba dostali sa aj do počítačových hier. V dueli na meče sa krutý šerif z Nottinghamu a pomstiteľ krívd stretnú na javisku nitrianskeho Divadla Andreja Bagara v autorskej rozprávke Robin Hood, ktorá bude mať v sobotu premiéru.

17.01.2020 15:00
Robin Hood, Divadlo Andreja Bagara Foto:
Tomáš Turek (šerif z Nottinghamu) a Peter Oszlík (Robin Hood) v inscenácii Robin Hood, ktorú v sobotu premiéruje Divadlo Andreja Bagara v Nitre.
debata
V príbehu o bájnom hrdinovi, plnom dobrodružstiev, odvážnych súbojov, odvahy i romantickej lásky videla autorská dvojica Mariana a Ján Luteránovci podnetný rozprávkový námet. „Robin Hood je legenda o boji malého človeka proti bezpráviu mocných, o cti a odvahe. Rozhodli sme sa príbeh aktualizovať na dobu, ktorú žijeme, a preto pracovať s motívom spoločenskej angažovanosti. Vysloviť svoj názor nie je príjemné ani ľahké, ale potrebné. Myslíme si, že je dobré, ak deti už odmalička vedia, že správne je postaviť sa proti zlu a nespravodlivosti,“ povedal režisér Ján Luterán.

Sprievodcom košatého príbehu je rozprávač. Scéne Jána Ptačina, ktorý sa postaral aj o svetelný dizajn, dominuje Sherwoodsky les s atmosférou hmly a tajomna. Kostýmy Evy Kleinovej odkazujú na dobu vzniku legendy – stredovek. Ambíciou tvorcov bolo ponúknuť zážitok malým aj veľkým, čo s nimi do divadla prídu. Rozhodli sa chytať publikum na háčik nadhľadu a humoru, ktorý prinášajú na javisko najmä záporné postavy. Najmä „zákeráci“ sú podľa režiséra smiešni, aj keď z nich ide hrôza. „Nerád by som prezradil všetko, ale bavilo nás text písať. Baví ma aj réžia, počas skúšobného procesu sa bavili aj herci, predpokladáme teda, že sa zabaví aj publikum,“ dodáva spoluautor a režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre