Ako si v divadle podali autora. Bulgakov v SND

Z najnovšej premiéry v Činohre SND - Divadelného románu od M. A. Bulgakova - mali najväčšiu radosť herci. Táňa Pauhofová, ktorá v diele stvárňuje herečku Priachinovú, na tlačovke priznala: "Pre nás to bol darček, už dávno nás niečo tak nebavilo." J

08.02.2020 11:00
DIVADELNY ROMAN foto Ctibor Bachraty 048 Foto:
Alexander Bárta ako Maksudov (Bulgakov) a Dano Heriban ako Kocúr v Bulgakovovom Divadelnom románe v SND.
debata

Jednou z tém, ktoré dramaturgovia vybrali na oslavu storočnice SND, je totiž divadlo. Ako už názov napovedá, Bulgakovov Divadelný román nie je dráma – a doteraz na Slovensku inscenovaný nebol. Raz už sa síce jeho dielo – Posledné dni o živote Puškina – takmer dostalo do repertoáru, prišla však práve nežná revolúcia, ubúdalo diváctva, a tak divadlo radšej siahlo po atraktívnejšej komédii Chrobák v hlave, z ktorého sa potom stal divácky hit – hral sa takmer tri desaťročia.

Až teraz si na Bulgakovov Divadelný román trúfol slovensko-český hviezdny režisérsky tandem SKUTR alias Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Tí sa v slovenskom divadle predstavia po druhýkrát – po spolupráci s Astorkou na adaptácii Formanovho diela Lásky jednej plavovlásky.

Bulgakov svoj román nedokončil, pretože zároveň pracoval na známejšej knihe Majster a Margaréta, a tak tvorcovia pre svoju dramatizáciu využili aj denníky autora a jeho tretej manželky Jeleny Sergejevny.

Dramaturg Miro Dacho povedal, že Bulgakov bol k divadlu prisatý ako kliešť a román vlastne rozpráva o moskovskom divadle MCHAT, ktoré Bulgakov ako dramatik dôverne poznal. Dielo rozpráva o mladom autorovi Maksudovovi (Alexander Bárta), ktorý sa snaží v divadle uplatniť svoju hru Čierny sneh. Nestačí sa čudovať, čím všetkým musí dramatik prejsť a čo všetko v divadle vidí.

Hra uvedie diváka do zákulisia medzi hercov a rôznych pracovníkov divadla, ktorí trpia samoľúbosťou a ide im viac o seba, než o autora. Bonbónikom je výstup tzv. zlatej gardy čiže zakladajúcich členov Nezávislého divadla – tých zaujíma najviac, či je v hre rola pre nich. Keď ju nenájdu, dielo odsúdia ako nepoužiteľné.

Zlatá herecká garda v Divadelnom románe - Zdena... Foto: Ctibor Bachratý
DIVADELNY ROMAN foto Ctibor Bachraty 033 Zlatá herecká garda v Divadelnom románe - Zdena Studenková, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Emil Horváth a Martin Huba.

Skvele ich stvárnili Martin Huba, Emil Horváth, Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová a Zdena Studenková. Výborne hrá – svoju rolu, a tiež na harmonike a bicích – aj Dano Heriban v role Kocúra, Richard Stanke, Ľuboš Kostelný a Diana Mórová excelujú v niekoľkých úlohách, manželku stvárnila Jana Oľhová a uplatnili sa aj študenti VŠMU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Michail Bulgakov #Divadelný román