Zahraniční Slováci vyzývajú vládu na podporu Matice slovenskej

Svetové združenie Slovákov v zahraničí a ďalšie krajanské spolky vyzývajú vládu SR na podporu Maticej slovenskej (MS). Poukázali na to, že zníženie štátnej dotácie pre túto ustanovizeň má obmedziť kultúrne, osvetové a vedecké aktivity medzi krajanmi a Slovenskom, ktoré zastrešuje práve Matica a jej krajanské múzeum.

12.11.2020 19:00
debata

„Krajanské organizácie vyjadrujú obavu, že po výraznom znížení štátnej dotácie pre MS už nebude môcť ustanovizeň pôsobiť v tejto oblasti pre akútny nedostatok finančných a personálnych zdrojov,“ uviedla hovorkyňa MS Veronika Grznárová.

Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský komentoval, že kultúra či starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí by s ohľadom na svoju dlhodobú podfinancovanosť i na programové vyhlásenie vlády SR nemali patriť k najpostihnutejším oblastiam.

„Úzko to súvisí aj s financovaním Matice slovenskej, ktoré by sa rovnako nemalo znižovať nadproporcionálne, a predovšetkým tak, aby to viedlo k nevratnému poškodeniu ustanovizne, ktorá má nesporne bez ohľadu na to, aké má kto z nás aktuálne politické názory, zásadné zásluhy o náš spoločný národ a jeho hodnoty,“ upozornil.

Poukázal pritom najmä na činnosť Krajanského múzea MS, vďaka ktorému krajania udržujú kultúrne, osvetové a vedecké vzťahy so Slovenskom.

„Záleží nám na tom, aby bola Matica slovenská podporovaná zo strany štátu tak, aby mohla dôstojne pôsobiť a napĺňať i tieto svoje úlohy,“ dodal.

MS poukázala na to, že v zahraničí žije asi 1,5 až dva milióny osôb slovenského pôvodu. Na Ukrajine, v Srbsku a Chorvátsku pôsobia zahraničné Matice slovenské.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Zahraniční Slováci #kultúrna politika