Podujatie Cez prah sa obzrie za Havlom aj Šimečkom

Viete o tom, že v nedeľu 15. novembra je deň väznených spisovateľov? Pripomenie ich česko-slovenské podujatie Cez prah, ktoré už štvrtý rok nadväzuje na fenomén tajných bytových stretnutí umelcov, disidentov a intelektuálov počas bývalého režimu.

13.11.2020 09:50
debata

Tento rok síce nepôjdeme do bratislavských bytov osobne, no podujatie bude bezbariérové: online a zadarmo. Cez prah sa v nedeľu 15. novembra od 13. h prostredníctvom diskusií, čítania, divadelného predstavenia a koncertu ohliadne napríklad za Václavom Havlom, filmárom novej vlny Pavlom Juráčkom, spisovateľmi Milanom Šimečkom či Milanom Kunderom. Kunderovmu českému obdobiu venoval svoju poslednú knihu Jan Novák. O Kunderových básnických začiatkoch pod rúškom stalinizmu či o jeho osude sledovaného a zakázaného autora bude o 16. h diskutovať s Janom Novákom spisovateľ Michal Hvorecký.

Tragikomédia Audiencia z pera Václava Havla v predvedení pražského bytového divadla OLDstars bude apelovať okrem iného i na to, ako sa v súčasnosti pozeráme na socialistický včerajšok. Divadelná jednoaktovka Audiencia sa začína o 17. h. a nasledovať bude debata s manželkou zosnulého filmára a húževnatého denníkového zapisovača Pavla Juráčka.

Podujatie Cez prah nadväzuje na fenomén tajných... Foto: Nina Mikušková
Bytove divadlo Cez prah Podujatie Cez prah nadväzuje na fenomén tajných bytových stretnutí umelcov, disidentov a intelektuálov počas bývalého režimu. Na snímke dramatizácia básne Slovo Miroslava Válka z vlaňajšieho ročníka.

Jeho niekoľkozväzkové denníky nechýbajú na poličke žiadneho z jeho fanúšikov, samozrejme, ak si ich stihli zadovážiť skôr, ako sa v kníhkupectvách beznádejne vypredali.

Kniha O Pavlovi však rozhodne nie je ódou na geniálneho umelca, Daňa Horáková okrem iného opisuje jeho stagnáciu a smútok po vynútenej emigrácii. Jej výpoveď sa so zažitými predstavami o Juráčkovi v mnohom rozchádza.

Daňa Horáková je okrem iného signatárkou Charty 77 a spolukoordinátorkou samizdatovej vydavateľskej činnosti Edície Expedice založenej Havlom s cieľom šíriť nezávislú literatúru. Diskutovať s ňou bude sociológ a publicista Dominik Želinský.

Daňa Horáková bola účastníčkou disentu podobne ako mnoho ďalších žien, ktorým je venovaná kniha Jak ženy dělaly disent. O 15. h porozprávajú o problematike editorky knihy Marcela Linková a Naďa Straková.

Milan Šimečka bol významnou osobnosťou československého disentu a tridsať rokov od jeho smrti je najvyšší čas pripomenúť si jeho aktivity a umenie. O 19. h bude jeho vnuk Michal Šimečka debatovať s priateľmi starého otca priamo v pôvodnom byte Šimečkovcov v Bratislave.

Úryvky z knihy Milana Šimečku Světelná znamení, v ktorých sa prostredníctvom listov rozpráva so synom Martinom Milanom Šimečkom, prednesú herci Martin Huba a Boris Farkaš.

Na záver podujatia Cez prah zahrá unplugged koncert legendárna kapela Bez ladu a skladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Cez prah