V SND stratia tri herečky kontrolu nad svojím životom

SND dnes, 4. decembra, uvádza premiéru komédie Chaos, ktorú napísal jeden z najobľúbenejších fínskych autorov Mika Myllyaho.

04.12.2020 08:00
Divadelna hra SND Chaos Foto:
Diana Mórová, Monika Hilmerová a Táňa Pauhofová v divadelnej hre Chaos.
debata

Hra Chaos bola preložená do mnohých jazykov a vo Fínsku sa hrala v jedinej sezóne na siedmich scénach súčasne.

Táto súčasná komédia rozpráva o troch ženách, ktoré strácajú kontrolu nad svojimi životmi, až skončia v úplnom chaose. Stvárňujú ich tri skvelé herečky – učiteľku Sofiu, ktorej čoskoro zatvoria školu, hrá Táňa Pauhofová, terapeutku Júliu, ktorá má pomer so svojím pacientom a prichádza o prácu, hrá Monika Hilmerová a Emu, čo zachraňuje svoje manželstvo, zasa Diana Mórová.

Ženské trio režíruje Enikö Eszenyi, ktorá má podľa riaditeľky Činohry SND Miriam Kičiňovej k Národnému divadlu až osobný vzťah. V minulosti tu už režírovala Shakespearove hry Ako sa vám páči a Antonius a Kleopatra.

Maďarská režisérka na tlačovke pred premiérou povedala, ako veľmi sa teší, že v ťažkých časoch môže pracovať v SND. Dojalo ju, keď minulú sobotu sledovala ovácie po predstavení Skrotenie zlej ženy. Svojim kolegom hercom gratulovala, že môžu hrať.

Slovensko je teraz podľa nej jedinou krajinou, kde sa hrá, pre pandémiu totiž boli zatvorené divadlá v Rumunsku, na Ukrajine, v Česku, Nemecku, Francúzsku i Španielsku. „Cítim sa veľmi šťastná, že môžem pracovať, a navyše s takými skvelými herečkami, je to výnimočné,“ zložila poklonu triu Pauhofová, Hilmerová a Mórová.

Pripomenula tiež, že svoju zahraničnú kariéru začala práve na pôde SND, kde ju veľmi podporovali herci Ladislav Chudík, Juraj Slezáček, Stano Dančiak a Marián Labuda. „Stále ich mám vo svojom srdci, rovnako ako Milku Vášáryovú a Martina Hubu,“ vyznala sa nadšene.

Za výnimočnú označila aj hru Chaos. „Tri herečky hrajú aj viaceré mužské postavy, čo je veľká výzva nielen pre ne, ale aj pre kostýmovú výtvarníčku Andreu Madleňákovú, keďže počas inscenácie sa asi 50-krát prezliekajú. Máme však k dispozícii skvelé garderobierky, ktoré nám veľmi pomáhajú, a tak sa dievčatá zvládnu prezliecť za niekoľko sekúnd. Popritom však musia odhaľovať aj svoju dušu a život. Ženský nervový systém funguje inak ako mužský a keď ešte prídu ženské dni, vzniká chaos. Ale ženy vedia všetko vyriešiť. Takže aby som to zhrnula, táto veľkolepá fínska hra je o chaose i harmónii a myslím, že skvelé herečky Monika, Táňa a Didi to dokážu skvele zahrať.“

Spomenula ešte, že počas skúšania skončila herečka Monika Hilmerová so zápalom slepého čreva v nemocnici. Ani to ju však nezastavilo a už deň po operácii sa zúčastnila na skúškach – cez laptop z nemocnice. „Takže vidíte, že všetkými silami bojujeme, aby divadlo žilo ďalej,“ uzavrela režisérka Enikö Eszenyi.

Dramaturg Mário Drgoňa označil za nesmierne zaujímavý nielen samotný text, ale aj jeho formu. Fín Mika Myllyaho totiž koketuje s meštiackym vkusom, ktorému vyhovuje ľahší žáner, aj doň však dokázal dostať silné témy.

Režisérka ešte doplnila, že hoci hra bola napísaná pred 12 rokmi, otázky, ktoré rozoberá, sú stále aktuálne. „Evidentne to písal pre fínske herečky, my sme našim herečkám v SND len posilnili úlohy podľa ich vlastného charakteru. A tešíme sa, že každá je iná, nielen tým, že jedna je blondínka, druhá brunetka a tretia ryšavá.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diana Mórová #chaos #Monika Hilmerová #Táňa Pauhofová #Činohra SND #Enikö Eszenyi