V SND za nedostatky zistené auditom hlavy padať nebudú

Nedostatky, ktoré v Slovenskom národnom divadle odhalili audítori, sa zrejme zaobídu bez vážnejších následkov. Predstavitelia SND sa bránia a hovoria, že veci sa majú inak.

07.12.2020 18:29
SND slovenské národné divadlo Foto:
Nová budova SND
debata

Ministerstvo kultúry zatiaľ netrvá na potrestaní ani vyvodení osobnej zodpovednosti. Uspokojilo sa s opatreniami, ktoré divadlo prijalo, aby zistené pochybenia napravilo. Ako Pravda už včera informovala, vnútorný audit v SND priniesol nečakané výsledky. Kontrola, ktorá v divadle prebiehala od 4. augusta do 9. novembra tohto roku, skúmala obdobie od začiatku roka 2018 do 30. júna 2020.

Podľa ministerstva odhalila viacero závažných pochybení. Malo ísť napríklad o vyplácanie odmien nad rámec rozpočtu, fakturovanie služieb ľuďmi za to isté, čo mali v popise práce ako interní zamestnanci či neoprávnené zvyšovanie platov až o desať percent napriek tomu, že to nebolo kryté rozpočtom SND, ani zmluvou s vedením rezortu.

Aj keď ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) situáciu v SND najprv opísala ako veľmi vážnu, teraz už jej rezort až tak ostro nevystupuje. Ako vyplýva z jeho stanoviska, divadlo bolo v súlade so zákonom o finančnej kontrole povinné prijať plán opatrení na nápravu zistených nedostatkov a predložiť ho ministerstvu do 4. decembra. Túto povinnosť si SND splnilo.

„Následne je SND povinné splniť prijaté opatrenia, predložiť ich zoznam spolu s dokumentáciou preukazujúcou ich splnenie v termíne do 31. 12. 2020 odboru vnútorného auditu MK SR. Spätne sa ich prijatie, resp. splnenie overí. Tento proces overovania sa z našej strany začne v januári 2021,“ uviedol pre Pravdu Michal Hajtol z ministerstva kultúry.

Divadlo sa bráni

Reakcie pracovníkov SND ukazujú, že sa veci mohli diať aj inak. Skôr ako k vyhadzovaniu peňazí mohlo údajne prísť len k nepochopeniu či k nie veľmi šťastnej komunikácii. „V národnom divadle sa platy nevalorizovali aspoň 20 aj 25 rokov,“ zdôraznil Branislav Bystriansky, predseda odborovej organizácie Činohry SND. „Remeselné“ profesie ako technici, maskérky či kostymérky podľa neho zarábali okolo 500 – 600 eur, teraz im mzdy zvýšili o 13 – 14 percent. „Hercom stúpol plat o tri-štyri percentá,“ spresnil Bystriansky. Na to, že čísla a informácie zverejnené v audite môžu mimo kontextu vyvolať nesprávny dojem, upozornila i Miriam Kičiňová, poverená vedením Činohry SND.

Miriam Kičiňová, poverená vedením Činohry... Foto: TASR/AP
SR Bratislava Kultúra Divadlo2020 SND Vedenie TK BAX Miriam Kičiňová, poverená vedením Činohry Slovenského národného divadla (SND) počas tlačovej konferencie vedenia SND v Bratislave

„Je to interný audit, ktorý má slúžiť ako prepojenie medzi národným divadlom a jeho zriaďovateľom – ministerstvom kultúry. Myslím si, že v obidvoch týchto inštitúciách sú kompetentní ľudia, čo dokážu vyhodnotiť odstrániteľné nedostatky, ktoré audit našiel, a nájsť dlhodobé riešenia pre nedostatky, ktoré sa ukazujú ako systémový problém,“ zhodnotila. Ako ďalej doplnila, vedenie divadla sa pri valorizovaní platov riadilo dohodami s predchádzajúcim vedením ministerstva, hoci len ústnymi. „Všetky firmy pritom robia audity na to, aby mohli zlepšiť svoje fungovanie a riadenie,“ uzavrela šéfka Činohry SND.

„Rozpočet SND nie je postačujúci už niekoľko rokov a nedostatok financií divadlo pravidelne vykrýva z vlastných prostriedkov,“ podotkol poverený generálny riaditeľ SND Peter Kováč. Väčšina zamestnancov podľa jeho slov dostávala v uplynulom období základnú mzdu alebo 80% mzdy. Odmeny naposledy vyplatili v apríli za predchádzajúci štvrťrok, keď nevedeli, že divadlo bude počas roku prevažne zatvorené.

zväčšiť Peter Kováč na archívnej fotografii z roku 2012... Foto: SITA, Diana Černáková
Peter Kováč Peter Kováč na archívnej fotografii z roku 2012 počas vypočutia uchádzačov o post nového generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.

Ku svojej osobnej zodpovednosti za zistené nedostatky povedal: „Štatutár organizácie zodpovedá za všetky rozhodnutia, v mojom prípade za rok 2020,“. Keď si pán Vajdička honorár za réžiu predstavenia fakturoval na vlastnú firmu, je to kauza z minulého roka, dodal. Jeho zamestnankyňa podľa auditu za odmenu vykonala prácu identickú, akú má aj v pracovnej náplni, pričom graficky pripravovala tisícstránkovú publikáciu k dejinám SND.

K údajne neoprávnenému vyplácaniu pracovníkov podotkol, že komparz nie je v pracovnej náplni zamestnanca, takže zamestnanec nie je zaplatený za tú istú prácu dvakrát. Ako priznal, chyba sa stala v spôsobe vyplácania komparzného v činohre. „Do konca roku 2020 budú prijaté opatrenia v zmysle výsledkov auditu ministerstva kultúry,“ uzavrel Peter Kováč.

Len formalita?

Jednou z vecí, ktoré audit zistil, bolo aj porušovanie pracovného poriadku SND vedúcimi zamestnancami. Podľa neho totiž môžu podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť len s písomným súhlasom generálneho riaditeľa SND. Výnimkou sú iba vedecké, pedagogické, publicistické či prednášateľské aktivity.

Divadelný režisér Michal Vajdička. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Michal Vajdička Divadelný režisér Michal Vajdička.

Spomenutý predpis porušoval napríklad bývalý šéf činohry Michal Vajdička. Audit odhalil, že hoci mal túto vedúcu funkciu, v marci 2018 jeho firma LAM2011 s divadlom uzatvorila zmluvu o zabezpečení umeleckého hosťovania, vďaka ktorej Vajdička režíroval divadelnú inscenáciu za odmenu 10-tisíc eur a dve percentá zo vstupného. Podobnú zmluvu týkajúcu sa réžie ďalšej divadelnej hry opäť podpísali v júni 2019 – Vajdička, ktorého o tri mesiace neskôr odvolali z funkcie, za to zinkasoval 12-tisíc eur.

Správa audítorov konštatuje, že aj keď bol v čase podpisu oboch uvedených zmlúv interným – dokonca vedúcim zamestnancom, bol aj konateľom spoločnosti LAM2011. Písomný súhlas generálneho riaditeľa na podnikanie však nemal.

Vajdička to ani nepopiera. Vo vyjadrení pre Pravdu priznal, že tým porušil pracovný poriadok, ale považuje to len za formalitu. So svojou firmou údajne podniká už desať rokov, a keď sa stal zamestnancom SND, jeho vtedajší generálny riaditeľ Marián Chudovský mu mal vystaviť doklad, že súhlasí s tým, aby aj ďalej podnikal.

„To sa však nestalo. Neskôr sa k tomu vrátil ďalší generálny riaditeľ Vladimír Antala, ktorý odo mňa spätne – po tom, čo už boli podpísané zmluvy – vyžadoval ten doklad, ktorý som nemal. Je to teda len nejaká formálna, byrokratická záležitosť. Nie je to porušenie zákona, iba porušenie predpisu,“ vysvetlil Vajdička.

Ako dodal, nevedel, že mu ten súhlas chýba, kým ho na to neupozornil Antala, ktorý ho za to aj potrestal. „Keďže som ten doklad nemal, disciplinárne ma stíhal. Kvôli tomu ma aj odvolali z funkcie,“ priblížil bývalý riaditeľ činohry. Obvinenia, že by bral peniaze dvakrát za to isté, však odmieta.

„Pracovnou náplňou riaditeľa činohry nie je divadelná réžia. A keďže divadlo prejavilo záujem o to, aby som aj režíroval, tak ako som to robil predtým, riešilo sa to umeleckou zmluvou,“ objasnil Vajdička, podľa ktorého je to v divadlách bežná prax. Ako navyše pripomenul, režírovanie robil mimo svojho pracovného času riaditeľa.

Prehrešky z minulosti

Závažné nedostatky v hospodárení s finančnými prostriedkami zistili v SND aj niektoré kontroly v minulých rokoch. Najväčšie mrhanie peniazmi tam ministerstvo kultúry odhalilo v auguste 2011, keď sa ukázalo, že v divadle porušili až sedem zákonov, pracovný poriadok i finančnú disciplínu.

Kontrola preukázala, že z verejných prostriedkov neefektívne použili viac ako 436-tisíc eur.

Vedenie divadla napríklad viacerým hercom v rozpore s nariadeniami zvyšovalo platy, udeľovalo odmeny (celkovo za vyše 200-tisíc eur), zbytočne prijímalo nových zamestnancov alebo pre vybraných pracovníkov prenajímalo luxusné bývanie.

Zlé šafárenie divadla malo dohru. Jeho vtedajší šéf Ondrej Šoth výsledky kontroly síce odmietol, ale odstúpil z funkcie. Napriek tomu ho jeho nástupca zachránil – ponechal ho v divadle pracovať na pozícii lektora baletu, ktorú vytvorili špeciálne preňho, hoci takého zamestnanca predtým nepotrebovali.

O miesto prišli aj ďalší funkcionári SND. Ministerstvo kultúry vtedy navyše nebolo spokojné ani s navrhnutými opatreniami SND, ktoré mali zabezpečiť nápravu, a divadlu ich dvakrát vrátilo na prepracovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #MK SR #audit #Michal Vajdička #Peter Kováč #Miriam Kičiňová