Heľenine oči, Tono S. a Zverina majú spoločnú skladbu, ale to nie je všetko

Členovia skupiny Heľenine Oči už 2. septembra organizujú v Prešove nový hudobný festival HELFEST. Pri tejto príležitosti spojili sily s dvoma slovenskými rapermi a nahrali pieseň, ktorá nesie rovnaký názov ako multižánrové podujatie.

12.08.2023 15:00
heľenine oči Foto:
Helenine oči počas koncertu v roku 2017 v Prahe.
debata

„Keď som túto pieseň písal, mojím vnútorným cieľom bolo vymyslieť energickú pesničku, ktorá bude divákom evokovať festivalovú atmosféru a bude jemne pošteklená Balkánom. Hneď, ako som dopísal text predrefrénu, začalo ma to veľmi baviť a vedel som, že pesnička už má svoju dušu a tému. Urobili sme z nej hymnu festivalu, takže už má aj svoje poslanie," hovorí líder kapely Martin Mihalčín.

Pesnička mala pôvodne iný refrén, ale potom, ako to už býva, dostal spevák kapely úplne iný nápad: „Pieseň je podľa môjho názoru dynamická a zároveň príjemne melodická, preto sme ju chceli dať von ako singel. Ale, keďže som nemal vymyslené texty v slohách, napadlo mi osloviť účinkujúcich nášho narodeninového festivalu a z toho celého vznikla úplne iná myšlienka – urobiť pieseň špeciálne pre festival, ktorá sa každý ročník bude trochu líšiť, keďže ju naspievame s novými účinkujúcimi. Iba refrén ostane rovnaký, “ vysvetľuje hlas zoskupenia. Pieseň sa teda každý ďalší ročník festivalu dočká novej verzie podľa toho, kto bude oslovený na spoluprácu. „Dúfame teda, že ich ešte bude niekoľko!“

Pieseň bude mať každý rok nový prívlastok, a to podľa roku, kedy sa podujatie uskutoční. „Tento rok sa pieseň volá HELFEST 2023 a spolupracovali sme na nej s dvoma rapermi, ktorí na festivale vystúpia – s Tonom S. a Zverinom. Budúci rok plánujeme siahnuť do iných vôd, aby sa zmenil charakter celej pesničky. Je to podľa nás originálna myšlienka, a preto sa z nej veľmi tešíme,“ odokrýva Martin Mihalčín svoje plány s vývojom piesne do budúcna.

foals Čítajte viac Núdza o dobré koncerty nehrozí. V Trenčíne začína Grape, vystúpia Foals aj M83

Okrem Heľeniných Očí, Zverinu či Tona. S, ktorý na festivale vystúpi spolu s VEC-om v rámci ich spoločného projektu ULTRAZVUK, sa na HELFESTE predstaví niekoľko desiatok živelných muzikantov, majstrov hovoreného slova, či DJov!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Heľenine oči