Aj klasika môže byť zábavná, presviedča Viva Musica!

Festival Viva Musica! sa aj tento rok bude konať počas posledného júnového týždňa na štyroch pódiách v Bratislave.

06.06.2013 09:00
46 hiromi 2x Foto:
Na festivale vystúpi aj džezová klaviristka Hiromi.
debata

Otváracím koncertom bude vystúpenie kvarteta MozART Group, ktoré sa snaží poňať klasickú hudbu iným spôsobom. Vystúpia 22. júna na Hlavnom námestí a vstup na ich koncert bude bezplatný. V rámci svojich vystúpení hravo a vtipne pracujú s klasikou, analyzujú štruktúru hudby a dopĺňajú ju o asociácie s nečakanými vyústeniami. „Po minulé roky sme začínali bombasticky s veľkým počtom ľudí na pódiu, teraz sme to trochu otočili,“ vysvetlil riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Na Viva Musica! sa predstavia aj dve klaviristky. Pôvodom Venezuelčanka Gabriela Montero, ktorú Drlička označil za majsterku improvizácie, sa v Starej tržnici ukáže 23. júna. Spolupracovala s najväčšími svetovými orchestrami a v roku 2008 účinkovala na pozvanie Bieleho domu na inaugurácii prezidenta Obamu. Na Slovensku sa predstaví po prvý raz so sólovým recitálom.

Nasledujúci deň do tržnice zavíta japonská džezová klaviristka Hiromi s jej novým projektom Move. Skladateľka s výnimočnou klavírnou technikou, ktorej hudba obsahuje i prvky klasiky a rocku, sa na pódiu ukáže s Anthonym Jacksonom a Steveom Smithom.

V slovenskej premiére prináša Viva Musica! festival do Starej tržnice šou Red Bull Flying Bach. Niekoľkonásobní svetoví šampióni v breakdance Flying Steps z Berlína vytvorili 70-minútovú šou s projekciou, v ktorej spojili urbánnu street kultúru so súčasným tancom a nadčasovou hudbou nemeckého barokového génia Johana Sebastiana Bacha. V Starej tržnici sa predstavia 25. júna.

O deň neskôr sa uskutoční koncert Hudobná záhrada Bratislavy. Na pódiu v historickej záhrade domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici sa stretnú výnimoční slovenskí umelci ako Adriana Kučerová (soprán), Milan Paľa (husle), Ladislav Fančovič (klavír), Ivan Danko (hoboj), Robert Lakatoš (viola) a Michal Matejčík (harfa). Uvedú komorné diela z tvorby slovenských i zahraničných autorov.

Koncert Folklor Symphony realizovaný v spolupráci s umeleckým súborom Lúčnica pri príležitosti 65. výročia jeho založenia sa bude konať 27. júna na Západnej terase Bratislavského hradu. Koncert je poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby – hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi a Svetozárovi Stračinovi.

Viva Musica! festival tento rok zavŕši veľkolepý koncert venovaný hercovi, spevákovi, dirigentovi, hudobnému skladateľovi a autorovi filmovej hudby Petrovi Hapkovi, Viva! Petr Hapka. Na koncerte vystúpia Lucie Bílá, Jana Kirschner, Katka Koščová, Michael Kocáb a ďalšie výrazné osobnosti, ktoré si v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu uctia Hapkovu tvorbu. Koncert sa uskutoční 29. júna na Západnej terase Bratislavského hradu. Organizátori zdôraznili, že všetky vystúpenia, ktoré sa budú konať pod holým nebom, sa v prípade zlého počasia nebudú rušiť a presunú sa pod strechu.

debata chyba